Hitem mezi investicemi je zlato.
Hitem mezi investicemi je zlato.

Zlato mění trendy v investování – podle odborníků jeho cena ještě poroste

Zájem o zlato není žádným fashion výstřelkem. Vlastnit investiční zlaté slitky už dávno není jenom „frajeřina“ ukázat se, že máme svoji zlatou cihlu. Právě zlato je dlouhodobě považováno za investici, která má schopnost udržet hodnotu majetku. Nyní, v době koronavirové pandemie, zlato prokázalo, že je skutečně jistotou ve finanční portfoliu.

Koronavirová pandemie předvedla sílu žlutého kovu

Myslíte si, že je zlato pouze investicí pro bohaté? To už dávno není pravda. Zlato nabízí jistotu, kterou dříve dávaly banky. Dnes nám banka slouží k uložení peněz pro rychlou spotřebu, peníze navíc, které tam uložíme dlouhodobě, ztrácí na hodnotě a chudneme. I takzvané spořicí účty dnes nabízí pouze směšný úrok, který vyvolá leda tak úsměv na tváři. Jenomže kam v dnešní době investovat? A právě na tuto otázku je odpověď vlastně poměrně snadná: Do zlata! Zatímco dříve doporučovali finanční investoři do zlata ukládat do 10 % majetku, dnes se vše otočilo a nedivte se, když dostanete radu, že to má být 90 %. Změna přišla s koronavirovou pandemií.

Zatímco s jarní vlnou pandemické krize rychle padaly akcie a i nemovitosti, tradičně bezriziková investice, jistotou být přestaly, zlato si vedlo zcela jinak. Začalo radikálně růst na ceně a dvakrát krátce po sobě dokonce překonalo svůj historický rekord.

Zlato je hitem mezi investory.
Zlato je hitem mezi investory.

Zvažujete nákup zlata, ale připadá vám pro nákup již příliš drahým?

Odborníci hlásí, že přestože cena zlata radikálně vyskočila, trend růstu jeho hodnoty ještě neskončil. Důvodem není jen nejistota na akciovém trhu a též pokud jde o nemovitosti. Na dohled je prý i konec zlatých ložisek, alespoň těch kvalitnějších. Lidové noviny citovaly rakouského ekonoma Ronalda-Petera Stöferleho ze společnosti Incrementum AG, že by do konce tohoto desetiletí mohla cena zlata vyšplhat až na 4800 dolarů za troyskou unci. Přičemž dnes jsme zhruba na 2000 dolarech. Tento odhal uvedl na online konferenci Vyšehradské fórum 2020. A i když jsou jiné předpovědi o něco umírněnější, rozhodně je zlato tou nejlepší formou investice.

♥ TIP:

Proč nekupovat jiné drahé kovy nebo diamanty?

Jejich postavení není rovněž špatné. Pravdou však je, že zlato je „hýčkáno“ a investiční zlato je osvobozeno od DPH. Což jeho nákup zlevňuje.

Zlato není jen pro velké investory

Není vůbec špatnou volbou, odkládat si do zlata třeba peníze z každé výplaty, nebo do něj investovat v jinak pravidelných intervalech. Investičním zlatem jsou pouze zlaté slitky, nazývané i zlaté cihly, a pak zlaté investiční mince (nepleťte si je s památnými, jejich hodnota se odvíjí i od umělecké, či třeba historické hodnoty mince). Investičním zlatem nejsou zlaté šperky, akcie zlato těžících firem, ani surové zlato.

Věděli jste, že je investiční zlato osvobozeno od DPH?
Věděli jste, že je investiční zlato osvobozeno od DPH?

K investování do zlata nepotřebujete finančního poradce

Nakoupit zlato lze ve specializované prodejně s investičním zlatem v pražském Obecním domě. „Zlaté mince a zlaté slitky určené k bezpečné investici do tohoto drahého kovu distribuujeme již 17 let,“ říká Pavel Trtík, ředitel společnosti Zlaté mince. „Za toto období jsme si získali důvěru 60 000 zákazníků, kteří si u nás pravidelně doplňují své soukromé zlaté rezervy. Zlato dovážíme přímo ze zahraničí, od dceřiné společnosti rakouské centrální banky.“

Chtěli byste raději zlato z české mincovny? Tak to není možné. Žádná česká mincovna investiční zlato v podobě zlatých slitků nevyrábí. Českému trhu vévodí investiční zlato z prestižních švýcarských rafinerií Argor Heraeus a P.A.M.P. Pokud jde o investiční zlaté mince, hitem jsou rakouské Wiener Philharmoniker, australské „klokany“ a kanadské zlaté investiční mince s javorovým listem. Investovat do správné značky investičního zlata má smysl. Nenarazíte na problém s prodejem neznámé značky a rovněž máte naprostou jistotu ryzosti zlata.

♥ TIP:

Investiční zlato máte možnost nakoupit i online

Prodejna v pražském Obecním domě provozuje e-shop Zlate-mince.cz a investiční zlato posílá jako pojištěnou zásilku. Využívá to celá řada zákazníků. Pokud jste začátečník, obraťte se na odborníky v Obecním domě, kde vám, pokud jde o investování do zlata, rádi poradí. Na webu www.zlate-mince najdete každý den rovněž aktualizovanou výkupní i prodejní cenu zlatých slitků.

Proč ještě investovat do zlata?

  • Žlutý kov v podobě investičního zlata má schopnost uchovávat hodnot majetku v době ekonomických, politických, a jak se ukázalo, tak i pandemických krizí.
  • Je též prakticky nezničitelným – nepoškodí jej požár ani povodeň.
  • Jde o mobilní majetek. Nemovitost si neodnesete, zlato ano.
  • Též nejde o žádný majetek v podobě vize. Prostě jej skutečně uchopíte do rukou, a dokonce si jej můžete bezpečně uložit i mimo tradiční instituce.