Chůze je nejzdravější pohyb vůbec. Co s vámi udělá pár minut chůze denně ve správných botách?

Víte, že byste se měli začít hýbat, sportovat, ale stále vám žádná sportovní aktivita nesedla? Přestaňte se tím trápit a zkoušet staronové aktivity, či různé ujeté sportovní novinky. Neinvestujte zbytečně do různých sportovních potřeb, které pak ani nevyužijete. Prostě si na nohy nazujte kvalitní boty a jděte. Nejzdravějším pohybem je totiž prachobyčejná chůze.

Pár minut chůze denně a dějí se zázraky

Skutečně budete překvapeni, co s vašim tělem udělá pouhých pár minut chůze denně. V dnešní době, pro kterou je typické zejména sezení, ať již v rámci pracovních povinností, či ve volném čase, představuje chození návrat k přirozenému pohybu. Ono totiž zátěžový sport či fitness aktivity pro nerozpohybované tělo nejsou ničím příznivým. Náš organismus potřebuje zejména pohyb přirozený, a tím je chůze. Podle odborníků z různých oblastí jde navíc o nejzdravější pohyb vůbec. Je bezpečným i pro lidi s různými problémy – kardiovaskulárními, pohybového aparátu a dalšími. Obujte si kvalitní boty, jakými jsou třeba barefoot, které vám umožní co nejpřirozenější pohyb, a prostě choďte – pěšky do práce, z práce, večer na svižnou procházku, o víkendu se psem.

Barefoot boty vám nabídnou větší zážitek z běžné chůze i z turistiky.
Barefoot boty vám nabídnou větší zážitek z běžné chůze i z turistiky.

Zapomeňte na mýty kolem chození

Chůze je dnes populární aktivitou, ale mnohé odradí různé mýty kolem. Věříme třeba, že když denně ujdeme 6000 kroků, tak se to po týdnu odrazí na naší váze. Samozřejmě směrem dolu. Ano, chůze může zabránit nárůstu naší váhy, možná časem i něco shodíme, v tomto směru však od chůze žádné zázraky nečekejte. Není to přísná redukční dieta. Pravdou je, že se na našem vzhledu chůze rozhodně projeví. Zpevní nám tělo, objeví se svalová hmota, pravděpodobně se i narovnáme v zádech.

Není chůze jako chůze. Její kvalitu ovlivňují vhodně zvolené boty.
Není chůze jako chůze. Její kvalitu ovlivňují vhodně zvolené boty.

Dalším mýtem je počet kroků, které máme denně ujít. 6000, 8000, 10 000, 15 000 – kde je pravda? Vlastně nikde. Zapomeňte na kroky, i když pravdou je, že jejich počítání je motivační a pomůže nám vytrvat, či dokonce zvyšovat své výkony. Jenomže někoho mohou kroky naopak demotivovat, zejména, pokud se mu jich tolik denně nedaří ujít. Zkuste se proto na chůzi dívat jinak. Snažte se svižnou chůzí chodit denně 30 až 60 minut, a to alespoň 5× týdně a na čerstvém vzduchu. Rozhodně se neloudejte, nemusíte ale běžet. Prostě choďte svižně. Bolí vás při chůzi záda? Chyba je v rychlosti – zrychlete, a přestanou.

Když chůze, tak ve vhodné obuvi

Chůze je skvělá pohybová aktivita pro zdraví a krásu. Její další výhodou je, že v podstatě nic nestojí a je to sport zdarma. Jediné, čemu věnujte pozornost, je výběr obuvi. Nohy by při chůzi měly mít co největší prostor pro přirozený prostor. Ten umí nabídnout již zmíněné barefoot boty. Špička je široká, neomezuje prsty při pohybu, Podrážka je zcela bez podpatku, takže je celé tělo při chůzi v naprosto přirozené poloze. Boty chrání nohu před problematickým terénem i chladem, současně však umožňují povrch chodidly vnímat a cítit. Chůze v těchto botách je balzámem pro celý pohybový aparát.

V dětské barefoot obuvi si děti osvojí správné pohybové vzorce. Tato obuv je pro ně zdravé a příjemná.
V dětské barefoot obuvi si děti osvojí správné pohybové vzorce. Tato obuv je pro ně zdravé a příjemná.