Jak se konečně zbavit jizev po akné?

Proč vlastně jizvy po akné vznikají? Dochází k tomu v případě, kdy se léze dostanou hluboko do kůže a poškodí její tkáně. Nejčastěji jde o tzv. atrofické nebo vpadlé jizvy, které se nachází pod pokožkou. Vznikají kvůli nedostatku kolagenu při hojení. Dá se s nimi něco dělat? Naštěstí ano. Díky moderní medicíně může mít krásnou pleť téměř každý.

Ještě než se pustíte do urputného boje s jizvami po akné, zafixujte si tyto čtyři klíčové body:

1. Nejdříve se musíte důkladně zbavit akné, protože nové výsevy pravděpodobně způsobí další jizvy. 
2. Mějte na paměti, že některé metody léčby nejsou vhodné při užívání léků na akné.
3. Zásadní roli může sehrát odstín pleti. Například při odstraňování jizev po akné z hlubších vrstev tmavší pleti se obvykle nepoužívá laserové ošetření, protože by mohlo způsobit pigmentaci, a v horším případě jizvy zhoršit.
4. A samozřejmě není nic směrodatnějšího, než konzultace s dermatologem nebo lékařem. Každá pokožka má svá specifika, a jedině zkušený odborník může poskytnout individuální rady pro dosažení optimálních výsledků.

Alfa Hydroxykyseliny (AHA)

Jako alfa-hydroxykyseliny se označují kyseliny, které jsou obsaženy v některých přípravcích určených na léčbu akné. Působí jako tzv. exfoliátory, což znamená, že odstraňují odumřelé buňky na povrchu pleti a zlepšují její texturu a zabarvení.

Kyselina mléčná

Stejně jako alfa-hydroxykyseliny se i kyselina mléčná využívá jako aktivní složka mnoha sér, mastí a peelingů. Jizvy po akné může zesvětlit a zlepšit strukturu kůže.

Retinoidy

Díky lokálním retinoidům se může výrazně snížit zabarvení pokožky, a tím i viditelnost jizev. Nezapomeňte však na opalovací krém, protože retinoidy zvyšují citlivost pokožky vůči slunečním paprskům.

Kyselina salicylová

Lokální aplikace kyseliny salicylové nachází využití při čištění pórů. Mimo jiné efektivně snižuje otoky a exfolijuje pokožku.

Dermabraze

Dermabraze označuje metodu, která spočívá v odstranění vrchní vrstvy pokožky. Mohou ji provádět profesionálové, ale k dostání jsou i produkty pro domácí aplikaci.

Chemický peeling

Díky chemickému peelingu lze mnohdy slavit úspěchy i při redukci hlubších jizev. Probíhá pomocí silné kyseliny, která odstraňuje vrchní vrstvu kůže. Zda léčbu podstoupíte doma, nebo u specialisty, je na vašem uvážení.

Laserový resurfacing

Laserovým odstraňováním vrchní vrstvy kůže lze dosáhnout velmi dobrých výsledků. Ve prospěch této metody hovoří fakt, že regenerace probíhá rychleji než u ostatních druhů ošetření.

Výplňové materiály

Již prohloubené jizvy je možné vyplnit a zpevnit pomocí výplňových materiálů, jako jsou např. kyselina hyaluronová, kyselina poly-L-mléčná a tělesný tuk. Látky aplikované přímo do kůže jizvy vyhlazují dočasně i trvale.

Microneedling

Proces mikropropichování kůže válečkem či speciálním „perem“ stimuluje tvorbu kolagenu, který je zapotřebí při obnově textury a struktury pleti.

Připomínáme, že uvedené metody mají své výhody i nevýhody, a proto je důležité léčbu konzultovat s odborníkem.