Rolex nebo Breitling?

Obě značky, Rolex i Breitling, patří beze sporu mezi elitu. Když se zeptáte kohokoliv na luxusní švýcarské hodinky, budou tyto značky nejspíš mezi prvními, na které přijde řeč. A oprávněně – obě si pečlivě budují image a dobré jméno již spousty let tím, že vyrábějí jedny z nejlepších náramkových hodinek na světě.

Image

V kategorii image musíme upřednostnit Rolex a většina z vás bude nejspíše souhlasit. Rolex je na vrcholu. Netvrdíme, že je to totální vrchol švýcarského hodinářství – bezesporu existují značky, které Rolex prestiží zastiňují – namátkou například Patek Philippe, Vacheron Constantine nebo Audemars Piguet. Tuto takzvanou svatou trojici ale znají hlavně znalci a většině lidí tyto pojmy nic neříkají. Zato Rolex zná doslova každý a pokud přijdete na libovolný večírek s Rolexkami na zápěstí, věta, kterou často uslyšíte, bude nejspíš „hezký Rolexy“.

Breitlingy jsou samozřejmě také jednou z nejznámějších hodinářských značek, jen prostě nedosahují proslulosti Rolexů. Mimochodem – víte jak vzniklo jméno Rolex? Co to vlastně znamená? Možná vás překvapíme, ale neznamená to vůbec nic a zakladatel značky Hans Wilsdorf si to jméno vymyslel tak, aby znělo luxusně a příjemně se vyslovovalo.

Rolex hodinky jsou synonymem pro luxus.
Rolex hodinky jsou synonymem pro luxus.

Cena

Pochopitelně, obě značky si za své hodinky nechají zaplatit. Obě patří do opravdu luxusního segmentu a sociální status, který svému majiteli dodávají, je nepopiratelný. Ale asi každý očekává, že Rolex bude výše. A oprávněně. Ostatně samo slovo Rolex by se mohlo stát rovnou synonymem slova luxus.

Ano, samozřejmě, můžeme to považovat za pošetilé a jen se pousmát při myšlence, že někdo dá stovky tisíc korun (nebo více) za něco, co jen ukazuje čas. Ale v tom to není, vždyť to je koneckonců samotná definice luxusu – „dívejte, mohu si dovolit dát spoustu peněz za něco zcela postradatelného.

Pokud bychom měly ceny obecně porovnat, zjistíme, že ceny Rolex začínají zhruba na dvojnásobku ceny nejlevnějších Breitlingů. Rolex prostě levné hodinky nevyrábí, ale těmi nejlevnějšímy aktuálně jsou Rolex Oyster Perpetual 39mm. Ani jejich cena se ale nedostane pod hranici sta tisíc korun.

Breitling hodinky si hledají zákazníky jinde, než značka Rolex. Koupíte je i pod 100 000 Kč.
Breitling hodinky si hledají zákazníky jinde, než značka Rolex. Koupíte je i pod 100 000 Kč.

Mluvíme samozřejmě o hodinkách nových. Můžete si ale pořídit hodinky z ruky, podívejte se například na web Luxusní zastavárna, ale upřímně řečeno, hodnota Rolex je i v tom, že si drží cenu i u použitých hodinek.

Breitlingy jsou tedy podstatně dostupnější a zde se pod hranici sta tisíc korun za nové hodinky rozhodně dostanete, podívejte se například na model Breitling Colt Skyracer.

Které si lépe drží hodnotu?

Už jsme to vlastně zmínili v předchozím odstavci. Pokud sháníte hodinky, které si drží hodnotu lépe než Rolex… hledáte marně. Breitlingy jsou vynikající hodinky. O tom není sporu. Ale přeprodejní hodnotou se s Rolexy rovnat nemohou (ale to ostatně téměř nic). Jméno značky má prostě v tomto ohledu moc téměř magickou, ale to platí nejen o hodinkách.

Závěr

Svůj k svému. Obě značky se svou produkcí celkem liší. Zatímco Breitling je známý zejména svými profesionálními hodinkami – hlavně leteckými – Rolex je pojem více zaměřený na luxus. Ale například jejich nejznámější model, potápky Rolex Submariner, je proslulý právě tím, že se jedná o velmi odolné hodinky, které zacházení, spojené s potápěním, hravě snesou.

Obě značky vyrábějí špičkové náramkové hodinky. Breitling je dostupnější, zatímco Rolex je synonymum pro luxusní švýcarské hodinky.