Zlato poráží inflaci. Je čas si koupit první zlatou cihlu

Ceny rostou a inflace se rozjíždí na plné obrátky. Někdo jí straší, jiní tvrdí, že to není nic nečekaného ani nenormálního, takže není proč panikařit. Pravdou však je, že pokud nás současná situace nakopne k tomu, abychom konečně něco udělali s úsporami, které jen tak necháváme ležet na svém bankovním účtu, o to lépe pro nás. Hledáte první pomoc pro své úspory? Volte zlato!

Nechudněte zbytečně jen kvůli své pasivitě

Peníze, které nepracují, užírá inflace. To je nepopíratelným faktem. Banky už dávno nejsou institucemi, který by uměly naše peníze na účtu rozmnožit prostřednictvím úroků. Neumí to dokonce ani spořicí účty. Takže pokud naše úspory pouze pasivně leží na bankovním účtu, chudneme. Jenomže co když o investování nic nevíme a neradi se necháme přemluvit k tomu, abychom investovali do něčeho, čemu vůbec nerozumíme? Řešením je nákup investičního zlata v podobě zlatých slitků.

„Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořicí programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého,“ říká Pavel Trtík z e-shopu Zlate-mince.cz. Jde o nejznámější český e-shop se zlatem, který se zachoval duchapřítomně i během koronavirových omezení. Právě díky němu se dnes Češi nebojí nakupovat investiční zlato i na internetu. Pokud jej totiž nakupujete od seriózního a prověřeného prodejce, není se čeho obávat. Investiční zlato je zaručeně pravé, sami si vyberete značku slitků, nebo též investičních zlatých mincí, které jsou rovněž plnohodnotným investičním zlatem, a následně je vám zlato doručeno bezpečnou pojištěnou zásilkou.

Zlato není jen investicí pro ty nejbohatší

Myslíte si, že zlato není pro vás, protože máte pouze průměrný výdělek a na účtu ne zas tak velké úspory? Nenechte se splést. Čím méně peněz máme, tím je pro nás fatálnější, že o ně přicházíme. Chovat se odpovědně, odkládat si peníze na horší časy i na důchod, nic z toho nestačí, pokud své peníze nechráníme před inflací. Právě drobní střadatelé nejsou ochotni riskovat ztrátu těžce vydělaných peněz rizikovými investicemi. Řešením je právě investiční zlato. Najde o rizikovou investici, ani pro jeho nákup nepotřebujete miliony, jak je to u nákupu nemovitostí. Kilogramová cihla skutečně stojí 1,3 milionu, ale investiční zlato lze nakupovat i v menších objemech.

„Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali, a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ potvrzuje Pavel Trtík fakt, že zlato je vhodné i pro drobné investory.

Co znamená investovat do zlata?

Investování do zlata není příliš složité, nemusíte se bát, že se jako laik dopustíte fatální chyby. Základ je nesplést si zlato a zlato a vlastně ještě jedno zlato. Co tím myslím?

V první řadě, výhodně investovat do zlata znamená jej fyzicky nakoupit. Vyhněte se tedy všemožným finančním produktům, které se sice tváří jako investice do zlata, ale vlastně jej nevlastníte. Může jít o akcie zlato těžících firem, různé opce, CFD apod., kde se obchoduje se zlatem, či se sází na pokles ev. nárůst jeho hodnoty například vůči americkému dolaru. Nenechte se přemluvit ani na žádné spořicí programy, v nichž opět zlato fyzicky nevlastníte.

Další zlato, o které nemějte zájem, je zlato, jenž není investičním. Může jít třeba o surové zlato, též o zlaté šperky. Nehodí se ani běžné numismatické medaile či mince, protože jejich cena se odvíjí nejen od ceny zlata, ale i od jejich historické, umělecké a sběratelské hodnoty. I když výjimku najdete. Tradičně je i mezi laiky zájem o zlaté svatováclavské dukáty. Jejich hmotnost a ryzost stanovil již Karel IV. A představte si, razí se i dnes. V limitovaných edicích, takže mají sběratelskou hodnotu a určitě se do investičního portfolia hodí i tomu, kdo není sběratelem mincí.

Čistokrevné investiční zlato má však jen dvě podoby. Jde o zlaté investiční slitky známé jako zlaté cihly. Určitě je dobré sáhnout po osvědčené značce, tou je zejména švýcarská rafinerie Argor Heraeus. Pro diskrétnější nákup bez označení zlata sériovým číslem se hodí zejména zlaté investiční mince. Dobrou volbou jsou Wiener Philharmoniker, oblíbené investiční mince z Rakouska.

Ne každý drahý kov se vyplatí stejně jako zlato

Když už se někdo nechá přemluvit na investování do zlata, obvykle se začne ptát, proč ne rovněž jiné drahé kovy. Odpověď je prostá. Zejména pro drobné investory je zlato mnohem výhodnější, protože je jako jediný investiční drahý kov osvobozeno od DPH. I proto poklesl zájem o stříbro. Samozřejmě ušetření 21 % DPH se týká výhradně investičního zlata. Neplatí to pro surové zlato, zlaté šperky, ani pro soukromě vyráběné zlaté památeční medaile.