Zveme vás na koktejl. Ale zapomeňte na klasiku. Do šejkru jsme tentokrát nenalili žádnou koktejlovou klasiku, ale pravou českou slivovici. Koktejly ze slivovice chutnají skvěle. Mají tradiční české srdce – slivovici a duši světoběžníka.
Upřímně by mne zajímalo, kdyby se měl některý alkoholický nápoj vyhlásit v České republice za národní, který by vyhrál. Osobně si myslím, že nejspíš slivovice. Slivovice přitom není jen český fenomén. Tento destilát ze švestek milují po celé střední Evropě. Hitem je na Slovensku, u našich polských sousedů, i na Balkáně. Díky dostupnosti kvalitní slivovice přestala být nápojem pro třetí cenové skupiny. Slivovice je dokonce skvělým partnerem do koktejlů. A právě několik takových jsme pro vás sesbírali z různých prestižních zdrojů a samy rovněž vyzkoušeli. Pojďte vyzkoušet koktejly ze slivovice – u jednoho z nich se zahřejete dokonce hned dvakrát.
Koktejly ze slivovice
Home Sour podle Achima Šipla, aneb slivovice s chlebem
Tento unikátní recept na koktejl se slivovicí představil v roce 2015 známý barman Achim Šipl na barmanské soutěži. A že se všichni divili, když do šejkru začal házet ingredience, jako máslo, bílek a hlavně nejoblíbenější český chléb Šumavu. Jednoznačně se jeho recept stal legendou mezi koktejly ze slivovice. Vyzkoušíte jej? Tady je s drobnými úpravami.
Ingredience:
- 4 cl slivovice (Sudličkova slivovice 50 %)
- 2 cl domácí máslový sirup z bezinek a slivovice
- 2 cl jablečná šťáva
- 2 cl citronová šťáva
- 1 ks bílek
- 3 g máslo
- 10 g chléb Šumava
Ozdoby:
sůl, květy bezu, chléb, máslo, bezovo-citronový parfum
Postup přípravy:
- Ingredience přidáme do šejkru.
- Pořádně protřepeme.
- Ozdobíme.
Severské štěstí „hygge“ po česku – jak jinak než se slivovicí
Seveřané se přes nehostinnost podnebí, ve kterém žijí, přou o to, který z národů či států je šťastnější. A tak u každého z nich existuje specifický výraz pro štěstí. V Dánsku je to „hygge“, ve Švédsku „laggom“. Zůstaňme teď u Dánů. Hygge se dá v širším kontextu popsat tak široce, že o něm vznikají celé knihy. Je to pohodlí domova s přáteli, požitek z procházek v přírodě, okamžik klidu, pohody i sladké nevědomosti. Prostě skutečný relax a přepnutí mysli do naprosté pohody. Pojďte to teď zkusit po Česku. Jak jinak, než s hřejivým panáčkem slivovice. Ale ne rychle na ex. Pěkně ve stylu hygge. A jelikož se bavíme o teple a pohodlí domova, bude i koktejl teplý. Ano, koktejly ze slivovice chutnají i příjemně horké.
Ingredience:
- 4 cl slivovice (Slivovice Style Bohemia 42%)
- 1 pytlík kvalitního černého čaje
- kokosový cukr
- sušené švestky
- smetana
Ozdoby:
sušené švestky, plátky kokosu (větší hoblinky)
Postup přípravy:
- Uvaříme si černý čaj – zhruba 3 dl.
- Čaj osladíme kokosovým cukrem.
- Do průhledné tlustostěnné a teplu odolné sklenice (nejlépe s ouškem a talířkem) dáme na dno 2 až 3 sušené švestky bez pecek).
- Zalijeme připraveným oslazeným čajem.
- Přidáme slivovici.
- Po povrchu jemně nakapeme sladkou smetanu (asi za 1 až 2 náprstky, podle chuti).
- Pijeme horké – klidně v severském stylu: vytopeno na 12 °C Celsia a v hezkých pletených rukavicích.
- Ozdobíme sušenou švestkou na párátku a hoblinkami kokosu na talířku.
Skořicová Piña Colada se švestkou
Tento španělský koktejl, Piña Coladu, milují především ženy. A jeho nová podoba není o nic méně lahodná, než originál. Právě naopak. Dokonalá harmonie chutí, která teď propojí ananas, kokos, švestku a skořici, je skutečně neodolatelná a jen stěží zůstanete pouze u jedné sklenice. A víte, jak originální Piña Colada vznikla? Vlastně jako z nouze ctnost. Zaměstnanci jednoho španělského hotelu, Riccardu Garciovi, se přihodila nepříjemná věc. Hostů mnoho, a jemu zrovna tehdy došly kokosy pro oblíbený koktejl Coco-Loco. Je to koktejl, který se podává v kokosovém ořechu a skládá se z rumu, kokosového džusu a kokosového krému. Ricardo se ale vynašel a rychle přišel s alternativou, která se vzápětí stala hitem. Kokos vyměnil za vydlabaný ananas. No a my jse teď vyměnili rum za slivovici a je tady další ze skvělých slivovicových koktejlů.
Ingredience:
- 3 cl slivovice (Karfíkova slivovice zlatá 46 %)
- 3 cl kokosového krému (lze nahradit koktejlovým kokosovým sirupem a sladkou smetanou)
- 9 cl ananasového džusu
- špetka mleté skořice
- ledová tříšť
- sušené švestky
Ozdoby:
ananas, sušená švestka, celá skořice
Postup přípravy:
- Do sklenice typu Hurricane Glass položíme na dno 3 sušené švestky bez pecek.
- Do šejkru vložíme zbývající ingredience.
- Pečlivě protřepeme.
- Pomalu nalijeme do sklenice.
- Sklenici ozdobíme ananasem a švestkou na špejli. Přidáme celou skořici.
♥ TIP
Jak se pije tradiční slivovice?
Chuť a vůni ovocného destilátu ze švestek si nejlépe vychutnáte při pokojové teplotě. Slivovice může být i mírně vychlazená. Podává se z průhledných čirých skleniček, obvykle jako 40%, 45% nebo 50%.
Kvalitní slivovice z českých pálenic – a nejen to
Chtěli byste ochutnat skutečnou kvalitu z českých pálenic? Nejen slivovici, ale i jiné speciální destiláty nebo skvělá piva z českým mini-pivovarů? Je to snadné. Internetový projekt s e-shopem, Pan Alfréd (www.panalfred.cz) nabízí možnost vychutnat si skvělé české produkty. V sortimentu najdete pouze prověřené, pečlivě vybrané destiláty a piva od kvalitních českých mistrů ve svém oboru. Po Praze je rozvoz zdarma.
Zdroj obrázků: Shutterstock, Pixabuy, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a grafické práce na míru (expres dodání)