Sportovní podprsenka: umíte si ji správně vybrat?
Sportovní podprsenka: umíte si ji správně vybrat?

Sportovní podprsenka: umíte si ji správně vybrat?

Kvalitní sportovní podprsenka se stala součástí našich dámských šatníků. Zejména pokud sportujeme, je naprostou nezbytností. Sportovní podprsenky však využijeme i jako skvělé oblečení pro volný čas, zejména v létě, nebo jako výbornou oporu pro větší poprsí, když nám nevyhovuje klasická podprsenka.

Funkční sportovní podprsenka je určena především na sport, ale využijeme ji i když potřebujeme pevnou oporu pro prsa pod oblečení a hledáme něco více volnočasové než klasickou podprsenku. Sportovní podprsenky mají obvykle tvar vypasovaného zkráceného trička nebo tílka. Bývají bez kostic, většinou se širšími ramínky, mnohdy opatřené dalšími funkčními prvky. Všechny tyto aspekty je dělají pohodlnějšími a pro sport či pohyb mnohem vhodnějšími, než jsou klasické podprsenky. (1)

Sportovní podprsenka se stala nedílnou součástí dámského sportovního šatníku.
Sportovní podprsenka se stala nedílnou součástí dámského sportovního šatníku.

Zatímco například při aktivním běhu klasická podprsenka naše prsa ve statické poloze udrží jen stěží, sportovní podprsenka ve správně zvolené velikosti je pro tento účel stavěná. Díky funkčním prvkům lépe odvádí pot. Dobré tvary a materiály nám pomáhají i s problematickým pocením pod prsy – což oceníme zejména v případech, že máme prsa větší nebo mají povislejší tvar. Širší ramínka se nevrývají do kůže a zajišťují výrazně větší pohodlí než klasická ramínka podprsenky. Stejně tak tvar topu sportovní podprsenky je zárukou toho, že nás tato podprsenka nestahuje na zádech. Její nošení při sportu prospívá našemu zdraví a zvyšuje náš výkon.

Kvalitní sportovní podprsenky využijete pro různé sporty: běh, fitness, míčové hry, jako spodní prádlo pod jiné funkční oblečení – v létě i v zimě; ale i jako pohodlné funkční oblečení pro volný čas.
Kvalitní sportovní podprsenky využijete pro různé sporty: běh, fitness, míčové hry, jako spodní prádlo pod jiné funkční oblečení – v létě i v zimě; ale i jako pohodlné funkční oblečení pro volný čas.

Jak si vybrat sportovní podprsenku?

Bavlněná sportovní podprsenka nemusí být vždy tím, co vám bude vyhovovat nejvíce

I když u spodního prádla velice rádi saháme právě po bavlně, bavlna a sportovní podprsenka nemusí být ta správná kombinace. Nic proti bavlně. Pokud se bavlněná sportovní podprsenka používá spíše jako volnočasové spodní prádlo, je to určitě vynikající volba. Avšak pokud chcete od sportovní podprsenky více, sáhněte po moderních funkčních materiálech. Řada výrobců používá tzv. Coolmax, často se ve směsích pro sportovní podprsenky objevuje lycra. Polyamid a polyester v případě sportovního spodního prádla nejsou „nadávkou“. Naopak. Dávají sportovnímu oblečení unikátní funkční vlastnosti.

Sportovní podprsenka z bavlny s 10% přídavkem elastanu. Je pohodlná zejména jako volnočasové spodní prádlo. Prodává se v balení po dvou kusech.
Sportovní podprsenka z bavlny s 10% přídavkem elastanu. Je pohodlná zejména jako volnočasové spodní prádlo. Prodává se v balení po dvou kusech.

Hledáte naprostou stabilitu při běhu? Některé sportovní podprsenky fungují jako tlumiče nárazů

Mnohdy podprsenku ani nenosíme, ale pro sport ji prostě potřebujeme. Pokud máme prsa větší, je naprostou nezbytností. A nevystačíme si s ledajakou. Potřebujeme takovou, která skutečně podrží naše prsa i pro aktivním běhu, skocích či jiných sportovních úkonech. Sportovní podprsenka Shock Absorber Run je doporučená právě pro běžecké sporty, kde jsou prsa dlouhodobě namáhaná a je těžké najít oblečení, které naše prsa udrží ve statické pozici.

Tato sportovní podprsenka dokáže díky speciálnímu systému Infinity 8 Support System omezit 3D pohyb prsou až o 74 %. Podprsenka má měkkou vnitřní část zabraňující vzniku odřenin. Konstrukce podprsenky prsům odlehčuje, pevně je drží, přitom materiál je skvěle prodyšný.
Tato sportovní podprsenka dokáže díky speciálnímu systému Infinity 8 Support System omezit 3D pohyb prsou až o 74 %. Podprsenka má měkkou vnitřní část zabraňující vzniku odřenin. Konstrukce podprsenky prsům odlehčuje, pevně je drží, přitom materiál je skvěle prodyšný.

Tvar jako klasická podprsenka, jako top nebo jako tričko – volba je na váš

Podprsenky pro sportovní aktivity mohou mít různý střih. Existují takové, které jsou téměř k nerozeznání od klasických, ale mají v sobě implementovány různé prvky podporující prsa při zátěži. Vidět to lze například na sportovní podprsence Triumph Triaction, která je vhodná pro lehkou sportovní a welness zátěž.

Nejčastěji má však sportovní podprsenka tvar krátkého topu končícího těsně, nebo několik centimetrů pod prsy. Vypadá jako top, ale funkčně je někde zcela jinde. Drží prsa, poskytujeme jim oporu, dbá o odvod potu, je pohodlná a pružná. Takovýmto typem podprsenky je třeba Glamorise.

Oblíbeným, i když méně častým řešením, je sportovní podprsenka, kterou už nerozeznáte od tílka nebo trička. V podstatě jde o implementovanou sportovní podprsenku. Velice často se toto řešení používá u zimního sportovního prádla, není ale netypické ani pro přechodné nebo letní sportovní prádlo.

Podprsenka Triumph Triaction pro lehkou sportovní a wellness zátěž. / Sportovní podprsenka Glamorise ve střihu krátkého topu. / Go in tílko s implementovanou sportovní podprsenkou.
Podprsenka Triumph Triaction pro lehkou sportovní a wellness zátěž. / Sportovní podprsenka Glamorise ve střihu krátkého topu. / Go in tílko s implementovanou sportovní podprsenkou.

Sportovní podprsenka – to jsou především unikátní vychytávky pro sport a pohodlí, ale třeba i push-up efekt

Ať se při sportu nezpotíme

Sportovní podprsenky jsou sportovním prádlem a tak nepřekvapuje, že stejně jako jiné sportovní oblečení nabízejí řadu vychytávek. O schopnosti poskytovat oporu prsů jsem již podrobněji mluvila. Další důležitou vlastností mnoha modelů je zónovost. Ta dokáže v místech, kde se obvykle nejvíce potíme, kvalitně odvádět pot. Právě moderní materiály (na rozdíl od bavlny) Umí zajistit, že se pot nevsaje do tkaniny, ale je od těla odveden přes oblečení pryč. Zůstáváme tak suché, i když podáváme vysoké sportovní výkony, které se bez potu neobejdou.

Sportovní podprsenka H.I.S. s vsadkami ze síťoviny z materiálu COOLMAX, který perfektně transportuje pot od těla k povrchu obleční.
Sportovní podprsenka H.I.S. s vsadkami ze síťoviny z materiálu COOLMAX, který perfektně transportuje pot od těla k povrchu obleční.

Sportovní podprsenka na zip

Oblíbenými jsou sportovní podprsenky se zipem. Ten se nachází v přední části a umožňuje snadné oblékání podprsenky bez nutnosti natahování přes hlavu. S podprsenkou na zip dokážete regulovat utažení podprsenky, ale hodí se i v jiných případech. Třeba pokud kojíte a nemáte na sobě zrovna kojící oblečení. Sportovní kojící podprsenka si vystačí s předním zipem.

Push-up sportovní podprsenka

Další typem sportovní podprsenky je push-upka. Ano, i při sportu chceme vypadat dobře a vnadně, prsa však musí držet lépe než v klasické podprsence. Push-up podprsenka pro sport krásně tvaruje dekolt a přitom nepostrádá své sportovní vlastnosti.

Lascana Active je sportovní push-up podprsenka.
Lascana Active je sportovní push-up podprsenka.

♥ TIP

Sportovní podprsenka Anita – to nejlepší na konec

Hledáte skutečně kvalitní sportovní podprsenku? Vybrala jsem pro vás tip. Je jím sportovní podprsenka Anita Extreme Control. Je to výkonnostní podprsenka s pevnou oporou ňader v prvotřídní kvalitě. Prodává se i jako sportovní podprsenka XXL. Materiál ve formě funkčního piké a bavlněné froté na vnitřní straně košíčků udržuje prsa suché i při extrémnějším pocení. Zadní síťovaný materiál na zádech skvěle chladí. Sportovní podprsenky Anita vynikají nastavitelnými ramínky.

Sportovní podprsenka Anita se nabízí i v XXL velikostech.
Sportovní podprsenka Anita se nabízí i v XXL velikostech.

Nákupy sportovních podprsenek – víme, jak na ně!

  • Zapomeňte na slogany Sportovní podprsenky levně! Nemusíte jich vlastnit deset. Stačí jedna nebo dvě, které vám však 100% padnou.
  • Hledáte sportovní podprsenky větších velikostí? Naštěstí XXL velikosti už nejsou tabu. Právě pro větší prsa i XXL postavy jsou tyto podprsenky nevyhnutné.
  • Kolik stojí kvalitní sportovní podprsenky? S cenami po 500 Kč nepočítejte a běžně se cena vyšplhá i na 1500 či 2000 Kč. Jestli se vyplatí? Pokud jde o kvalitní materiál a propracovaný střih, tak rozhodně! Kvalitní podprsenka vám navíc vydrží léta.

Zdroj obrázků: IMP net, Pixabay.com, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu