Sháníte luxusní hodinky z druhé ruky?

Jestli si chcete pořídit luxusní hodinky, nemusí být zrovna nové. Stačí si vybrat takové, které jsou již použité, avšak v dobrém stavu. Nejsou tak drahé a zároveň velmi kvalitní.

Historie hodinek

Hodinky ukazují jak jde čas a jsou hodnotným doplňkem jak pánů, tak i dam. Bývají nejen šperkem, ale také technickým zázrakem. Ukazují také měsíční fáze, mají stopky nebo mají v dnešní době další rozšířené funkce. První hodinky vyšly na světlo v roce 1511 a byly kapesní. Měly válcový tvar a skládaly se celé ze železa. To mělo vliv na jejich váhu. Byly velmi těžké a nosily se v kapse. V té době neexistovaly kovové slitiny, pouze výrobky ze samostatných kovů. Lidé byli prvními hodinkami zcela nadšeni, díky tomu, že si mohli měřidlo času nosit stále sebou. Do té doby fungovaly hodiny jen na kostelech nebo radnici či sluneční hodiny v domech na stěnách. Kdo chtěl vědět čas, musel jít k budově a tam jej zjistit.

Kapesní hodinky získávaly na stále větší oblibě a jejich funkce se proměnila nejen na měřič času, ale staly se také šperkem. Francouzský přistěhovalec Karel Cusin započal roku 1587 sériovou výrobu hodinek. Objevil díru na trhu a prorazil s hodinkami, které se zasazovaly do pouzdra a byly poměrně velké. Nakupovala je celá Evropa. Touha po menších hodinkách, které by tak netížily kapsu dala zrod hodinkám od Jeana Baptista Dubouleho, který pocházel ze Švýcarska. Ten vymyslel tenčí a menší hodinky, které se perfektně hodily do kapsy a nebyly tolik cítit, jako hodinky těžké a neforemné.

Jako další zajímavost můžeme uvést, že doposud jediné hodinky s rotujícím strojkem pochází od hodináře z Čech.

Později bylo vymyšleno různé zdobení hodinek, smaltovaly se a malovaly. Roku 1690 byl do hodinek zabudován budík, ty nosili převážně muži. Ženy měly raději hodinky menší, které pouze ukazovaly čas. Vznikly také hodinky, které se nosily na zápěstí. Ty jsou oblíbené dodnes. Hodinky na zápěstí jsou lehké, snadno nositelné a vždy po ruce. Kapesní hodinky si však zachovaly své kouzlo a i dnes jsou využívány, jako ozdobný ukazatel času. Bývá k nim připojen řetízek, aby nevypadly z kapsy nebo neupadly při vyndávání. Některé mají záklopku a bývají ve velmi zdobných formách. Jsou malované a bývají zlaté, stříbrné s různými číslicemi, jak arabskými tak také římskými. Velmi populárními jsou kapesní hodinky pro vyznavače steampunk stylu. Ty mají veprostřed viditelný strojek s kolečky nebo se i dnes vyrábějí filigránové či vintage.

Přesný čas

V roce 1728 byl vynalezen chronometr, který sloužil jako přesný měřič času. Firma Vecher Constantin jej použila do svých hodinek jako první. Později přispěla ke kvalitě hodinek tak značka Eta a další značky pocházející ze Švýcarska, jako Rolex nebo Omega. Rolexky si můžete koupit nejen nové, ale také zánovní v zastavárně, kde vám garantují značku kvality i se zárukami. Nosit hodinky Rolex je nejen životní styl, ale přímo výsada. Chcete-li se o luxusních hodinkách, a nejenom o těch od firmy Rolex, dozvědět více, můžete tak učinit po kliknutí na tento odkaz. Hodinky byly vždy nezaměnitelnou součástí image. Stejně jako kvalitní a drahé boty, tak i šaty od módních návrhářů či kabelka svému nositeli dodávají ten pravý pocit luxusu a vyjímečnosti. Nosit hodinky byla již od počátku stylová záležitost.

V dnešní době díky digitalizaci mají hodinky velmi přesný čas a jsou rovněž vybaveny mnoha funkcemi. Ukazují den v týdnu, čas, datum, kompas, hloubkoměr, výškoměr, mají také stopky a další funkce. To vše v krásném zdobném provedení pro muže i ženy. Novou formou vývoje hodinek je fitbit. Je to sportovní náramek, který měří i srdeční tep, kroky, dobu spánku a ušlé kilometry.

Slavné značky hodinek

Slavné značky hodinek, které se zasloužily o jejich rozvoj jsou také firma Rolex nebo Omega, dále pak Cassio, Certina či Tissot a mnoho dalších. Nejpopulárnější jsou hodinky švýcarské. Švýcarsko je zemí hodinek. Zde se vyrábějí ty nejluxusnější kousky v továrnách, které podléhají přísným bezpečnostním pravidlům. Součástí některých hodinek jsou i drahé kovy, jako je stříbro nebo zlato a také diamanty. Švýcarské firmy mají stoletou tradici a prestižní klientelu. Vlastnit švýcarské hodinky je symbolem luxusu.

Hodinky bývají v dnešní době přímo uměleckým dílem. Jsou vyráběny jedinečné kusy, které se prodávají za miliony eur. Najdete mezi nimi hodinky s cennými kameny a z růžového či žlutého zlata nebo také hodinky celé poseté diamanty. Pánské i dámské a dokonce i kusy, které jsou kapesní, nejen náramkové.

Zajímavosti o hodinkách

♦  Nejdražším prodejcem hodinek je švýcarská firma Patek Phillipe.

♦  Ciferník hodinek většinou ukazuje čas deset minut po desáté nebo deset minut před druhou hodinou. Jedná se o marketingový tah, který má zákazníkovi připomenout úsměv.

♦  Hodinky se dostaly i do vesmíru. Astronaut Neil Armstrong měl hodinky Omega, když stoupal na měsíc a pronášel svou slavnou větu.

♦  K výrobě prvních digitálních hodinek byl inspirací film Vesmírná odyssea 2001, který měl premiéru v roce 1968.

♦  K úspěšnému započetí nošení náramkových hodinek posloužila 1. a 2. světová válka. Vojáci v boji nechtěli nosit kapesní hodinky, které se složitě vytahovaly z kapsy. Manipulace s nimi ji znemožňovala být stále ve střehu a zamezovala v pohybu. Proto bylo mnohem praktičtější nosit hodinky náramkové, na které se člověk jen krátce podíval a věděl přesný čas.

♦  Hodinky mají dnes mnoho forem. Náramkové se vyrábějí nejen s řemínky z drahých či běžných kovů, ale také z kůže či moderně ze dřeva. Hodinky mohou být i náramkem, který se jen natahuje na ruku, což ocení obzvláště ženy, když jejich hodinky vypadají jako šperk. Novým vynálezem jsou i binární hodinky, které jsou zábavným způsobem jak měřit čas.