Pánské džíny si zaslouží odpovídající péči.
Pánské džíny si zaslouží odpovídající péči.

Pánské džíny – jak o ně správně pečovat?

I přesto, že je džínovina odolným materiál, zaslouží si pánské džíny dostatečnou pozornost při údržbě. Díky několika jednoduchým tipům prodloužíte jejich životnost a krásný vzhled.

Pánské džíny si zaslouží odpovídající péči

Džíny byly dříve hlavně pracovním oblečením, které toho dokázalo hodně vydržet. Pevnost materiálu a dlouhá životnost pravého denimu však dnes není samozřejmá. V obchodech najdeme i levnější imitace, jejichž vlastnosti jsou o něco horší, ale cena nižší. Dlouho krásný vzhled kalhot však můžeme ovlivnit správnou péčí. Džíny má ve skříni snad každý, takže je dobré znát zásady jejich nošení i údržby.

Pánské džíny si zaslouží odpovídající péči.
Pánské džíny si zaslouží odpovídající péči.

Riflové kalhoty perte naruby

Jedním z doporučení je praní džínových kalhot otočených naruby. Je to kvůli zachování barvy, kdy se snažíme předejít tomu, že se barva „vyšisuje“ a kalhoty najednou budou vypadat sepraně a staře. Výjimkou mohou být módní kousky, které usilují právě o vytvoření tohoto dojmu a je jejich cílem vytvořit typický zapraný vzhled.

Raději studenější vodu

Aby si riflové kalhoty zachovaly dlouho svou jasnou barvu, je dobré volit prací programy s nižší teplotou vody. Ideálně kolem 30 až 40 stupňů. Novější pračky mohou nabízet specializované programy pro praní džínoviny, kde si na nastavení jistě povšimnete právě nižší teploty. Alternativou je praní v ruce, které je sice náročnější a zdlouhavější, ale méně poškozuje látku.

S oblečením podobné barvy

Ať už máte klasické modré rifle, nebo jste zvolili spíše jinak barevnou variantu, vždy je nutné dodržovat praní s oblečením v podobných odstínech. Zabráníte tak nežádoucímu obarvení jiných oděvů. Důležité je dodržovat roztřídění barev hlavně u nově koupeného oblečení, které má největší potenciál, že bude barvit. Tmavé kalhoty tedy perte spolu s tmavým prádlem a světlé rifle připojte k bílému či podobně světlému textilu. Zachování reprezentativního vzhledu je důležité hlavně v případě, kdy jde o oblečení, které nosíte do kanceláře.

Naučte se správně pečovat o své džíny.
Naučte se správně pečovat o své džíny.

Sušičku raději ne

Jestliže nechcete, aby se vám džíny zmenšily o několik čísel, není dobré dávat je do sušičky. Po každém sušení se totiž mohou o kousek srazit. V zásadě to nemusí být problém, ale i co se týká šetrnosti, je běžné sušení zkrátka lepší a pomůže vám zachovat dlouho krásný vzhled a hlavně tvar i méně kvalitních kalhot.

Žehlení není nutné

Aby si kalhoty zachovaly svůj tvar, sušte je pověšené na šňůře nebo položené na rovném povrchu. Žehlení není nutné, ale není ani zakázané. Po vyžehlení totiž materiál o kousek změkne, což se projeví na lepším přizpůsobení postavě. Při žehlení sledujte cedulky na oblečení a zvolte správný program, aby se látka nespálila. Pozor si dejte na příměsi jiných vláken, jako jsou elastan a podobně. Drobné nedostatky se totiž narovnají při běžném nošení. Platí to hlavně pro střihy těsněji padnoucí na tělo.

Pravé denimové kalhoty vám vydrží opravdu dlouho

Pravý denim poznáte podle jemného úhlopříčného žebrování. Zkušenější to dokážou na první pohled či dotyk bezpečně rozeznat. Pokud se už rozhodnete zainventovat a vyberete si kvalitní poctivý denim od osvědčené značky, kalhoty vám vydrží dlouho krásné. Je to dáno specifickou odolností proti oděru, která byla dříve ceněnou vlastností při práci. Materiál si tak získal svou velkou oblibu, které se těší dodnes. Ne nadarmo se totiž stále vyrábí džínové monterky.

Správná péče výrazně prodlouží život vašim džínovým kalhotám.
Správná péče výrazně prodlouží život vašim džínovým kalhotám.

Pověste je do skříně

Džínový materiál raději ocení vzdušný prostor. Není tedy příliš vhodné skládat rifle do napěchovaných komínků do skříní. Spíše se doporučuje pověšení na speciální ramínka, díky kterým bude materiál kalhot nejenom dýchat, ale navíc se nevytvoří záhyby a budou rovnější. Platí to hlavně pro kalhoty s menší příměsí elastanu, které se potom tolik nevytvarují podle postavy.

Zdroj obrázků: Shutterstock, S-Fashion, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu