Přichází čas šatů – dlouhých i krátkých, vždy však krásných. Společenské šaty 2018/2019 pro večírky, party, plesy i do divadla jsou tady.
Přichází čas šatů – dlouhých i krátkých, vždy však krásných. Společenské šaty 2018/2019 pro večírky, party, plesy i do divadla jsou tady.

Společenské šaty 2018/2019: nová sezóna krásy začíná

Přichází čas šatů – dlouhých i krátkých, vždy však krásných. Společenské šaty 2018/2019 pro večírky, party, plesy i do divadla jsou tady.

Řekla bych, že říjen je měsíc, kdy hodiny našeho šatníku ukazují za 5 minut 12. Je totiž nejvyšší čas připravit se na novou společenskou sezónu. Ta začíná nyní na podzim. Divadla už zase jedou naplno a podzimní večery jsou pro jejich návštěvu jako stvořené. Krásné společenské šaty už máte možnost zahalit do svého hýčkaného kožíšku, ale nožkám pořád nevadí pouze subtilní lodičky. Čas jako stvořený pro divadlo.

Divadelní sezónou to začíná, party sezónou pokračuje, plesovou končí. Jedny šaty vám na celou společenskou sezónu 2018/2019 stačit rozhodně nebudou.
Divadelní sezónou to začíná, party sezónou pokračuje, plesovou končí. Jedny šaty vám na celou společenskou sezónu 2018/2019 stačit rozhodně nebudou.

Divadelní sezóna začala. Co si obléct do divadla?

Dlouhé společenské šaty užijete jenom do opery, možná do Národního či na balet. Menší divadelní scény jsou k výběru večerní róby benevolentnější. Nic nezkazíte klasikou, kterou jsou malé černé. Zvládnete v nich dokonce přežít celý den v práci – a pak vyrazit krásná do divadla. Nemusíte ale zůstávat u konzervativního pouzdrové střihu, nebo sázet pouze na krajku jako znak honosnosti. Zkuste střih s kratší kolovou sukní. Takzvané skater šaty v černé barvě, ale třeba i ve stříbrné, v bílé, tmavě modré nebo červené, budou do divadla naprosto dokonalé.

Skater šaty s kolovou sukní dokonale zapadnou do koloritu vašich pravidelných podzimních návštěv malých divadelních scén.
Skater šaty s kolovou sukní dokonale zapadnou do koloritu vašich pravidelných podzimních návštěv malých divadelních scén.

Podzim je čas firemních večírků

Připravena musíte být i na další podzimní klasiku – na firemní večírky. Mnohdy se stává, že jich absolvujete hned několik. Jeden pořádá standardně váš zaměstnavatel. Podruhé se jako partnerka zúčastníte toho u přítele v práci. No a aby toho nebylo málo, určitě se najde pár obchodních partnerů, kteří si své klienty rádi předchází a zvou je kam jinam, opět na večírky. Takže večírkový podzim bude znamenat nápor na náš šatník. A jelikož se dámě nesluší ukazovat se v jedněch a těch stejných šatech vícekrát, hodí se koktejlové šaty, které vypadají perfektně, ale přece jen před vánočními nákupy zcela nevyždímají náš účet.

Černé koktejlové šaty jsou klasika, která nezklame. Jsou to vlastně „malé černé“, ve kterých zvládnete přežít i svůj pracovní den. A pak – hurá na večírek.
Černé koktejlové šaty jsou klasika, která nezklame. Jsou to vlastně „malé černé“, ve kterých zvládnete přežít i svůj pracovní den. A pak – hurá na večírek.

Přichází Vánoce a Silvestr – v čem bouchnete šampaňské?

Štědrý večer trávíme obvykle s rodinou. Už dávno však ne v lepších teplácích, ale v lepších šatech. Ideální jsou kratší koktejlové šaty. Pořád slavnostní, ale do rodinného prostředí klidně se vzory, v netradičním střihu nebo barevně pestřejší. Nezapomeňte si k nim samozřejmě i doma obout vhodné lodičky, případně sandály na podpatku. I ty domácí prostřední snese. Co však neprojde, to jsou pantofle a ani bosé nohy v punčocháčích.

Jakou eleganci zvolíte ke štědrovečernímu stolu, je jen na vás.
Jakou eleganci zvolíte ke štědrovečernímu stolu, je jen na vás.

Šaty na na silvestrovský večírek nebo večeři vybíráme podle toho, kam se chystáme. Jinak se oblečeme doma, jinak do drahého podniku, jinak na horskou chatu. Společenské šaty bychom měly mít na sobě v každém případě, ale míra jejich slavnostního rázu se může měnit. Pokud nevíte, jak se večer nakonec „vyvrbí“ a kde skončíte, řešením jsou již zmiňované malé černé. Ale i jejich novodobé alternativy: malé bílé nebo malé červené. Tedy slavnostnější kratší šaty v jednobarevném provedení. Nejlépe v neutrálních slavnostních barvách, jako je černá, bílá, ale klidně i červená či stříbrná. Projdou rovněž jednobarevné pastely nebo nude odstíny. Dobře budou vypadat ty s peplum sukýnkou. Slavnostní ráz šatům dodá krajka, flitry nebo samet.

Bojíte se, že vám bude zima? Rozhodně zapomeňte na tlusté barevné punčocháče! Povoleny jsou jen vícedenové tělové, vždy v kvalitním lykrovém provedení.

Nevíte, jak to se Silvestrem 2018 nakonec dopadne? Jednobarevné koktejlové šaty s peplum sukýnkou to řeší.
Nevíte, jak to se Silvestrem 2018 nakonec dopadne? Jednobarevné koktejlové šaty s peplum sukýnkou to řeší.

Plesová sezóna je tady

Jen co hodiny odbijí půlnoc, přichází s Novým rokem 2019 i nová plesová sezóny 2019. Její vrchol je sice až začátkem února, ale co vy víte, kdy dostanete první chuť jít si zatančit na ples. Teď přichází chvíle dlouhých šatů a slavnostních rób. Konečně jsme se dočkaly. Kolik plesů, tolik šatů si máte šanci užít. Na ples patří vždy dlouhé plesové šaty. Krátké plesové šaty si oblečte pouze na různé zábavy typu místní hasičský ples.

Plesové šaty nemusí být černé, i když touto klasikou nikdy nic nezkazíte. V kombinaci s různými flitry a exotičtějším střihem dokonce ani černé večerní šaty nemusí být nudné a nenápadné. Ale odvaha vsadit na barvu se vyplácí. Červená, růžová, fialová, stříbrná, dokonce bílá. Zatímco v bílých dlouhých šatech byste jako host na svatbě mohla nevěstě zkazit svatbu, vždyť co kdybyste vypadala lépe, tak na plese naopak. Dlouhé bílé šaty z vás udělají doslova éterickou bytost. Podobně jako ty stříbrné.

Dlouhé šaty na ples jsou ideálně jednobarevné.
Dlouhé šaty na ples jsou ideálně jednobarevné.

Jak je to ale se vzory? Patří nebo nepatří na parket plesů. Plesová sezóna 2019 dává vzorů šanci. A to konkrétně těm, které se inspirovaly safari: tedy tygřím, leopardím nebo žirafím. Květinové vzory však nechte vyniknout pouze na kontrastních aplikacích.

Kde nakoupit, nezchudnout a zazářit?

Mezi přední prodejce společenských šatů patří e-shop i-Moda.cz. V sortimentu se aktuálně nachází 1700 produktů, a to jen mezi společenskými šaty. E-shop totiž nabízí i další módní zboží. Šaty jsou skvěle nafocené, takže se snadno rozhodnete, jestli odpovídají vašim představám či nikoliv. Velkým plusem jsou ceny, nad kterými nemusíte váhat. Dokonce vám umožní sezónu neodbýt pouze jedním modelem, ale připravit si společenský šatník skutečně pro každou příležitost. Ono totiž nejsou společenské šaty jako společenské šaty. Party šaty se od těch plesových umí diametrálně lišit. A dodržet společenský úzus vhodného oblékaní je velice důležité proto, abychom se na akci cítily dobře a skutečně si ji užily.

Společenské šaty do Čech i na Slovensko

Sortiment českého e-shopu i-Moda.cz si mají možnost koupit i zákazníci ze Slovenska. A u slovenských zákaznic je zapotřebí se zastavit. Protože i když jsou maturitní plesy tradicí i v Česku, taková noblesa, jakou je jejich slovenská obdoba, tzv. stužková, je rozhodně nedoprovází. Takže pokud hledáte dokonalé „šaty na stužkovú“, určitě se podívejte na sortiment slovenského e-shopu Vasa-Moda.sk.

Zdroj obrázků: i-Moda.cz, Pixabay, Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu