Interiér restaurace Aliter navrhla známá španělská architektka Meritxell Cuartero.
Interiér restaurace Aliter navrhla známá španělská architektka Meritxell Cuartero.

Španělský design v centru Prahy

V Praze je nespočet restaurací a barů, jež prezentují především svou nabídku kuchyně a aktuální menu. Trochu v pozadí stojí interiér místa, který je mnohokrát stejně zajímavý, avšak hosté o něm mnoho nevědí. Interiér je přitom nedílnou součástí toho, jaké dojmy a pocity si z restaurace hosté odnesou. Restaurant & Bar Aliter nabízí hostům gastronomický zážitek v podobě středomořské kuchyně, a to přímo v prostředí navrženém španělskými architekty. Pohodlný a útulný prostor restaurace je příjemný na oko zároveň.

Za obdivuhodným designem restaurace Aliter stojí známá španělská architektka Meritxell Cuartero a interiérová designérka Daniela Baeza ze studia Dt6 Arquitectes. Při své práci reflektovali, že se budova nachází v historické části města a tak se snažili zkombinovat minulost se současným moderním designem. Zvolili jednoduché materiály – kámen, dřevo, mosaz, ocel. Architektonické studio má projekty nejen ve Španělsku, ale také v Paříži či Budapešti.

Nejen bar zdobí v restauraci Aliter osvětlení z dílny české designérky Lucie Koldové.
Nejen bar zdobí v restauraci Aliter osvětlení z dílny české designérky Lucie Koldové.

Lásku k Praze vyjádřil katalánský umělec obrazy

Do interiéru restaurace jsou jemně zakomponovány historické prvky i originální detaily. Malby na stěnách jsou dílem katalánského umělce Quim Domene, který si Prahu zamiloval. Jeho láska k městu je cítit i z jeho obrazů, ve kterých si umělec hraje se starými obrazy Prahy, kafkovskou symbolikou, hudebními aspekty a dalšími elementy naší kultury. Quim Domene vytvořil v rámci projektu Suite Praha celkem 70 obrazů, které jsou v restauraci a v hotelu UNIC k vidění. Uznávaný malíř využívá při svých malbách dalších uměleckých technik, mezi které patří fotografie, reprografie, či sochařství.

V restauraci však nechybí ani otisk českého umění. Elegantní osvětlení je dílem české designérky Lucie Koldové. Lucie působí dlouhodobě v Paříži a má za sebou řadu úspěšných výstav. Je držitelkou hlavní ceny Czech Grand Design (2013) a Ceny veřejnosti Czech Grand Design (2014).

Restaurace Aliter patří mezi nejlepší restaurace na světě a je doporučována prestižním gastronomickým průvodcem Michelin.
Restaurace Aliter patří mezi nejlepší restaurace na světě a je doporučována prestižním gastronomickým průvodcem Michelin.

Vhodné místo na organizování akcí

Restaurace Aliter byla v Soukenické ulici otevřena v roce 2013. Od té doby si vybudovala pověst příjemného místa, které svým působivým interiérem láká k opakovaným návštěvám. S kapacitou až 120 míst a pohodlným zázemím se restaurace současně stává ideálním místem pro pořádání soukromých večírků, firemních akcí či svatebních oslav. Pro rok 2014 a 2015 byla restaurace Aliter doporučena celosvětovým gastronomickým průvodcem Michelin.

Zdroj obrázků: Aliter – Hotel Unic Prague