Polokošile patří neodmyslitelně k dámskému i pánskému tenisu. Již dávno nemusí být jenom bílé.
Polokošile patří neodmyslitelně k dámskému i pánskému tenisu. Již dávno nemusí být jenom bílé.

Polokošile – elegance košile a pohodlí trička!

Polokošile se stala skvělým univerzálním kouskem dámského i pánského šatníku. Snoubí v sobě eleganci košile a pohodlí klasického trička.

Polokošile je oblečení, které se hodí do města, pro sport, pro volný čas, ale i do práce, pokud máte povolený poněkud méně přísný dress code. Avšak pokud si myslíte, že název polokošile naznačuje, že jde o tričko s prvkami košile – tedy s knoflíčky pod krkem a s límečkem, jste na omylu. Polo v názvu polokošile totiž odkazuje na jezdecký sport pólo. Právě ve spojení s tímto sportem tento úžasný a po celém světě známý módní kousek vznikl. I když pořád to byl jen první krok k dnešní polokošili. Na její anatomii se totiž podepsal ještě jeden notorický známý a oblíbený sport – tenis.

Historie polokošile je spojená se dvěma sporty: s pólem a s tenisem. Vše však začalo právě u póla. (Polokošile jsou ze sortimentu e-shopu Xfer.cz)
Historie polokošile je spojená se dvěma sporty: s pólem a s tenisem. Vše však začalo právě u póla. (Polokošile jsou ze sortimentu e-shopu Xfer.cz)
Univerzální polokošile v různých velikostech a barvách koupíte v e-shopu Xfer.cz. K dispozici jsou pánské polokošile idámské polokošile. Vyberete si polokošile s krátkým rukávem i polokošile s dlouhým rukávem. Hodí se jak do města, tak na sport či jinou zábavu.

Střípky z historie polokošile

Jak už jsem zmínila, módní evergreen polokošile vznikla díky dvěma sportům. Vše začalo na konci 19. století v koloniální Indii. Pólo jako hra sice vznikla pravděpodobně mnohem dříve, již v 6. století před našim letopočtem v Persii, nás ale zajímá až jeho novodobější historie.

Pólo je kolektivní jezdecký sport. Proti sobě se utkávají dva čtyřčlenné týmy jezdců na koních a pomocí pálky se snaží dostat hrací míček do branky protihráčů. Právě od poloviny 19. století se pólo stalo oblíbenou hrou indické šlechty. Od ní se pólo naučili hrát kolonizátoři – britští husaři. To už byl jen krůček k tomu, aby se tato hra „importovala“ do Velké Británie a taky do Ameriky. Právě tam započala cesta slavného polotrička. I když zatím jen jeho prvků.

Novinky v letní kolekci Xfer.cz: dámské a pánská polokošile.
Novinky v letní kolekci Xfer.cz: dámské a pánská polokošile.

Mezikrokem ke vzniku polokošile byl límečková revoluce

V době, kdy se již pólo rozšířilo do Anglie, ji na svých obchodních cestách navštívil vnuk zakladatele nejstarší americké oděvní firmy Brooks Brothers. Toho zaujal zajímavý prvek na oděvu hráčů póla – límečky, které byly ke košili připnuté knoflíčky. Zatímco hráčům póla sloužily jako funkční prvek, který zabraňoval košilovému límečku při jízdě na koni u póla neukázněně plápolat, John E. Brooks z něj brzy udělal módu. Připnutý límeček aplikoval na standardní oblekové košile a v roce 1896 představil fenomenální button-down košili.

Obchod Xfer funguje jako velkosklad. Polokošile Xfer.cz jsou proto vhodné pro firmy, které poptávají firemní trička. Firma zajišťuje potisk i vyšívání polokošilí, včetně grafického návrhu. Expedice standardního zboží je do druhého dne. Doprava nad 5000 Kč je zdarma.

Moderní polokošile hrají tenis!

Pólo košile se od póla rozšířily do mnoha dalších sportů. Tyto bílé košile s připnutým límečkem a ohrnutými rukávy se nosily s kravatou a doplňovaly je kalhoty z flanelu. Rozhodně to nebylo příliš pohodlné oblečení. Proniklo přitom také do rugby, kriketu či tenisu. A právě tenis posunul pólo košili do moderní doby, když tenisový šampion té doby, René Lacoste, představil novou módní ikonu – moderní polokošili, jež doslova zmutovala tradiční button-down košili do podoby moderního polotrička.

Oblíbené polokošile se dnes nenosí jenom s krátkým rukávem. Hitem jsou polokošile s dlouhým rukávem. Ukázky jsou ze sortimentu Xfer.cz.
Oblíbené polokošile se dnes nenosí jenom s krátkým rukávem. Hitem jsou polokošile s dlouhým rukávem. Ukázky jsou ze sortimentu Xfer.cz.

Poprvé se polokošile jako moderní sportovní oblečení objevila v roce 1926 na US Open. René Lacoste se na utkání dostavil v pólo košili ze zcela jiného materiálu a s pozměněným střihem. Košile byla vyrobená z prodyšné tkaniny nazývané piké. Rukáv se už neohrnoval, prostě se zkrátil na krátký. Revolucí byl měkký pružný límeček a navíc měla nová pólo košile prodloužený zadní díl, kterému se říká tenisový ocas. Zatímco se polokošile téměř rychlostí blesku stala hitem mezi sportovci, její cesta k barvě byla mnohem delší. Barevné polokošile se objevily až v polovině 20. století. Tehdy měl už René Lacoste vlastní manufakturu na výrobu polokošilí (vznikla v roce 1933) a na prsou se objevilo logo slavného krokodýla. Lacosta totiž díky jeho velkému a výraznému nosu přezdívali Aligátor. A tak svoji přezdívku dal jako znak na své polokošile.

Od tenisového trička zpátky k pólu

V nové Lacostově podobě se ale v pólu polokošile hned neuplatnila. Tam jej vrátil zpátky až slavný módní návrhář Ralph Lauren. Ten z polokošile udělal svoji základní produktovou řadu Polo Ralph Laurent a na hruď dal logo hráče póla. Pro Laurenta to byl zejména marketing – polokošile se stala symbolem luxusu pro vyšší třídu společnosti.

Zdroj obrázků: FL, Xfer.cz