Naučíme vás tajné triky, jak nakupovat kosmetiku levně a výhodně
Naučíme vás tajné triky, jak nakupovat kosmetiku levně a výhodně

Naučíme vás tajné triky, jak nakupovat kosmetiku levně a výhodně

Kosmetika neodmyslitelně patří do života většiny žen. A často je také nemalou položkou v rozpočtu. Dá se vůbec na zkrášlování ušetřit? Jak ušetřit a nakoupit na jednom místě.

Drogerie? Ne, díky

Řada z nás má pocit, že je nutné si kosmetiku osahat a vidět ji na vlastní oči. V případě nevyzkoušených produktů to určitě platí. Napadlo vás ale, že vaši oblíbenou řasenku by možná šlo na internetu koupit mnohem levněji?

Internetové obchody mívají často daleko příznivější ceny než ty kamenné. Proč? Nemusejí totiž platit značné režijní náklady. Odpadá nájemné, výdaje za energie nebo za mzdu prodavače. To se ve výsledku odrazí i na ceně zboží.

Nákupy na internetu jsou nejen levnější, ale i pohodlnější. Vše potřebné si můžete vybrat na jednom místě, aniž byste musela opustit svůj domov.

Nejlépe vám na otázku, kde nakupovat, odpovědí internetové srovnávače. Nesmíte ale zapomenout na to, že obchod si k základní ceně výrobku napočítá i dopravné. Pokud to jde, nakupujte tam, kde můžete využít možnost osobního vyzvednutí. To bývá výhodnější.

Naučte se nakoupit kosmetiku výhodně.
Naučte se nakoupit kosmetiku výhodně.

Méně je více

Pro některé dámy je nakupování svého druhu sport. Do drogerie vyrazí, když si zkrátka potřebují udělat radost. Návštěva obchodu je pro některé ženy téměř svátkem.

Napříště byste ale za nákupy měla vyrazit poněkud promyšleněji. Vaší peněžence se tím znatelně uleví. Běžte se seznamem a zaměřte se skutečně jen na koupi toho, co vám doma aktuálně došlo. Díky tomu vám nehrozí, že se váš nákupní košík bude prohýbat pod spoustou drobností a účet se u pokladny vyšplhá do tisíců, ačkoli jste si původně přišla jen pro mýdlo a toaletní papír.

Stejně tak vám neuškodí, když si před příštím nadšeným „nájezdem“ do drogerie roztřídíte výrobky, které už máte. Zodpovědně si odpovězte na otázku, které z nich skutečně pravidelně používáte a jak často.

Jen tak předejdete tomu, že si přinesete už pátý lak na nehty v totožném odstínu, který nestihnete spotřebovat, nebo rudou rtěnku, která se vám líbila na kamarádce, ale nakonec sama nenajdete odvahu ji nosit.

Disciplína v používání

Kolikrát už se vám stalo, že jste vyhodila produkt, který byl vypotřebovaný pouze z poloviny? Držte se zásady, že neotevřete novou lahvičku či tubičku do té doby, než kompletně využijete původní produkt.

Mít otevřené tři make-upy najednou je jen zbytečné plýtvání. Jednotlivým výrobkům pozvolna „ukrajujete“ z jejich životnosti, nestíháte je ale reálně používat. Nenakupujte impulzivně. Díky tomu se snadno vyhnete nutnosti koupit si čtvrtou tvářenku jen kvůli tomu, že jste po dvou použitích vyhodnotila, že předešlé tři vám nevyhovují.

Přemýšlejte multifunkčně

Opravdu potřebujete zvláštní pleťový krém a masku na vlasy? Zkuste je nahradit například kokosovým olejem. Věděla jste, že pěnu na holení můžete suplovat sprchovým gelem? Balzám na rty a krém na nehtovou kůžičku také nemusíte kupovat ve dvou různých provedeních. Dobrou službu vám udělá například bambucké máslo.

V oblasti kosmetiky je zkrátka zapotřebí nebát se být kreativní. Často navíc adekvátní náhradu produktu z obchodu najdete v „domácích zdrojích“ a dále tak ušetříte.

Kvalitní kosmetika není levnou. Oplatí se ji nakoupit výhodněji.
Kvalitní kosmetika není levnou. Oplatí se ji nakoupit výhodněji.

Nakupujte ve velkém

Větší je lepší. V případě kosmetiky to platí zaručeně. Koupit například velké balení masky na vlasy se vám vyplatí.

Vždy je potřeba brát v potaz nikoli cenu za celé balení, ale přepočítat si ji na danou jednotku – kilogram, litr atd. Zpravidla platí, že ačkoli cena za velké balení je vyšší, při přepočtu nakonec vyjde levněji. A vy tak můžete značně ušetřit.

Využívejte slev a akcí

Za kosmetiku lze značně ušetřit za předpokladu, že se naučíte využívat slev, akcí a nejrůznějších výhodných nabídek. Velmi dobře tato nákupní strategie funguje jak v internetových obchodech, tak i v těch kamenných.

Chodíte do jednoho oblíbeného obchodu, kde máte možnost nechat si zařídit slevovou kartičku? Využijte ji. Probíhá právě akce na parfémy? Jestliže po některém z nabídky toužíte, teď je ta správná příležitost. Můžete si koupit 1 + 1 produkt zdarma? Do toho.

Pravidelné, zejména sezonní slevy mají také e-shopy. Sledujte, na které zboží probíhají aktuálně akce a výprodej. Vyzkoušejte si také používání slevových kuponů. Slevové kódy na kosmetiku vám pomohou ušetřit dost peněz.

Ovšem pozor, i ve slevách nakupujte pouze to, co pravidelně používáte. Nedejte se rozhodně zlákat k nákupu jen proto, že jste zkrátka v regálu nemohla ten zelený lak na nehty „jen za desetikorunu“ nechat. Hned po příchodu domů si totiž můžete střízlivě uvědomit, že zelenou nikdy nenosíte a vlastně tuto barvu vůbec nemáte ráda.

Shromažďujte do zásoby

Samozřejmě vás nenabádáme k používání prošlé kosmetiky a k tomu, abyste si schovávala oční stíny deset let. Nejen potraviny, ale i vaše šminky mají datum trvanlivosti, které je nutné respektovat.

Jestliže ale víte, že se vám podaří včas nakoupené produkty spotřebovat, nic vám nebrání si místo jednoho balení oblíbeného krému koupit rovnou dvě, jestliže jej najdete za výhodnou cenu. Drobnou nevýhodou je tak snad jen to, že nakoupenou kosmetiku musíte mít kde uskladnit.