Svědí vás dlaně a rádi byste si vyrobili něco vlastníma rukama? Stará řemesla jako hobby jsou hitem. Pojďte si třeba jako já vyrábět vlastní nože. Vždyť nůž a muž k sobě odnepaměti patří.
Svědí vás dlaně a rádi byste si vyrobili něco vlastníma rukama? Stará řemesla jako hobby jsou hitem. Pojďte si třeba jako já vyrábět vlastní nože. Vždyť nůž a muž k sobě odnepaměti patří.

Nůž a muž aneb Vyrobte si vlastní nože zcela od píky

Svědí vás dlaně a rádi byste si vyrobili něco vlastníma rukama? Stará řemesla jako hobby jsou hitem. Pojďte si třeba jako já vyrábět vlastní nože. Vždyť nůž a muž k sobě odnepaměti patří.

V dnešní virtuální době stále častěji zatoužíme udělat si něco vlastníma rukama. Mnozí si řeknou, k čemu, vždyť koupit se dá vlastně vše? A pro mnohé je právě toto tím správným impulsem. Kdo je zvídavým, ten si chce věci zkusit vyrobit sám. Nenechte se „vykastrovat“ dobou hypermarketů, e-shopů a levného „všeho“ z Aliexpressu. Vyrábějte si věci vlastnoručně. Takové, ke kterým pak budete mít vztah. Je to základ ekologické výchovy i pro vaše děti. Například vlastnoručně vyrobený nůž nejspíš zůstane ve vaší rodině po generace. Vždyť jej vyrobil táta, děda, praděda… Ten koupený mnohdy končí v koši, už když se otupí. Koupit nový je mnohdy levnější než si nechat ten starý profesionálně nabrousit. Pojďte se podívat na to, jak si vlastní nůž vyrobit. Třeba vás tato činnost chytne natolik, že se stane vašim celoživotním koníčkem.

Proč si vyrábět zrovna vlastní nože?

Nůž je taková mužská záležitost. Byl to základ k obraně, ale i univerzální nástroj, který prostě muž musel mít vždy u sebe. A mnozí jej s sebou nosí stále. Naši tátové měli po kapsách alespoň známou Rybičku, dnes nosíme švýcarské multifunkční nože od Victorinox. Ale vlastní nůž, to je ještě mnohem více. Při jeho výrobě se naučíte hned několik řemesel. Budete muset pracovat s ocelí, se dřevem i s kůží. Nejde, aby vás tato DIY činnost nechytla za srdce.

Že nevíte, kde začít? Přidejte se k lidem, kteří se stali členy komunity Jatagan. Tento specializovaný e-shop prodává vše, co potřebujete pro výrobu pořádných nožů. A současně kolem sebe sdružuje komunitu lidí, kteří tomuto hobby propadli. Nemusí samozřejmě zůstat jenom u toho, že si budete vyrábět nože pro sebe. Řada lidí dnes své rukodělní i designové výrobky úspěšně prodává. Nejde jen o šperky, kabelky, keramiku, ale třeba i vlastnoručně vyráběné pera. A vy můžete nabídnout své nože. Časem si určitě najdete svůj styl, kterým budou budou charakteristické. Vaše zručnost a kvalita nožů se vypilují praxí. Takže neváhejte a začněte!

Na Jataganu najdete ukázky nožů i fotonávody

Stále více mužů propadá tomuto užitečnému koníčku. A právě na Jataganu najdete mnoho ukázek DIY nožů, ale i celé fotopostupy, jak si takový nůž vyrobit. Je to úžasný zdroj inspirace, který je na začátku velice důležitý. Stejně tak, jako přístup k potřebným polotovarům, materiálům, nářadí a nástrojům i k dalším doplňkům, které pro výrobu vlastních nožů potřebujeme. Komunitu Jataganu se oplatí sledovat jak na webu, tak na Facebooku. Dostanete od ní rady, když nevíte, jak začít, nebo jak pokračovat. A poradí vám i přímo v e-shopu.

Začněte třeba se stavebnicí, pak to zkuste od píky

Jak s vlastním nožem začít? Záleží na vaší zručnosti i odvaze. Jatagan myslí na všechny. I na ty, kteří chtějí začít zlehka a ocení spíše stavebnice nožů. Ta pravá pýcha z vlastního nože se však dostaví až ve chvíli, kdy na to půjdete téměř od lesa a pustíte se do zpracování nožířské oceli, nebo do výroby vlastní střenky či pouzdra na nůž. Jatagan.eu je e-shop pro kutily i umělce, ale i pro profesionální nožíře. V nabídce najdete velké množství exotických materiálů na výrobu nožů, díky kterým dokážete vyrobit skutečné nožířské perly.

Ocel jako základ kvalitního nože

Nůž chceme vyrobit nejen krásný, ale i funkční. K tomu je zapotřebí kvalitní ocel na nože. Jatagan má v sortimentu různé nožířské oceli. Nechybí uhlíková ocel, karbonová ocel, chromová ocel, litinová ocel či pružinová ocel. Zajímá-li vás výroba oceli, značení oceli, nebo jaké má ta která ocel vlastnosti, vše najdete na webu Jatagan. Koupíte zde nožířské oceli jako polotovary pro výrobu čepelí, ale i kvalitní hotové čepele pro ty, kdo si chtějí své nožířské umění zatím vyzkoušet pouze výrobou vlastní střenky.

Krása vlastního nože

Proč jsem se pro výrobu nožů nadchnul já sám? Na Jatagan jsem narazil více-méně náhodou a do té doby mne ani nenapadlo, že bych si dokázal nůž vyrobit sám. Kutilské nožířství se však ukázalo jako perfektní hobby i do malé dílničky. Co nezvládnu v ní, zvládnu u kamarádů, kteří jsou vybaveni o něco lépe. Je příjemné se s nimi opět setkávat jinak, než jen na Facebooku či u piva. Zkoušíme nové věci, testujeme, co koho napadne. Já jsem zatím fascinován především krásou damaškové ocele z dílny Paul Strande. Už jsem zvládl výrobu vlastní dřevěné střenky a teď experimentuji s jinými materiály. Především s jejich kombinací při zdobení. A chystám se na vlastní pouzdro z hověziny.

Zdroj obrázků: Jatagan.eu, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu