Levné nekvalitní oblečení je velkým lákadlem. Slevy nás přimějí koupit si něco, co vlastně vůbec nepotřebujeme. Jak z toho ven?

Nekvalitní oblečení ničí svět. Jak z toho ven?

Levné nákupy jsou velkým lákadlem. Slevy nás přimějí koupit si něco, co vlastně vůbec nepotřebujeme. Nakupujeme více a bez rozmyslu, třeba ležáky do našich skříní a botníků. Extra výhodné ceny jsou též důvodem nákupu nekvalitních věcí, které nemusí přežít ani první praní, či se rozpadnou po několika použitích. Tyto levné věci jsou pak velkou ekologickou zátěží a mohou dokonce negativně ovlivňovat rozvoj v mnoha zemích. Jak z toho ven?

Skutečně potřebujete další oblečení?

Textilní a módní průmysl patří z hlediska ekologie a udržitelného rozvoje mezi nejproblematičtější odvětví. Lidé už se dnes neoblékají pro radost. Z módy se stalo hobby vedoucí k hromadění a sběratelství.

Nekupujeme si nové oblečení, protože to staré dosloužilo, ani proto, že potřebujeme třeba něco teplejšího. I když naše šatníky praskají ve švech, stále je plníme dalšími kousky, které třeba nikdy neoblečeme, či po nich sáhneme pouze minimálně. Módní sezóny už dávno nejsou jen dvě za rok a módní kolekce se množí jako houby po dešti. V podstatě už neexistují, protože se chrlí kontinuálně. Nakupujeme módu, kvůli které potřebujeme větší skříně, větší byty a domy, a pak větší popelnice, když už prostor nejde nafouknout a rozhodneme se často i nikdy nenošených kousků zbavit.

Nekvalitní oblečení a přeplněné skříně nenošenými kousky – tak vypadá typický český šatník.

Jak z toho ven? Udělejte si inventuru v šatníku

Vyberte si, co skutečně nosíte. Naplánujte si správné kombinace. Podívejte se i na staré kousky, které už ve skříni či v botníku zapadly, a zkuste je upcyklovat. Oblečení vyměňujte s jinými, případně nakupujte to z druhé ruky. Naučte se nakupovat méně a přestaňte nakupovat jen proto, že se potřebujete zbavit stresu či se prostě nudíte. 

Neskočte každému na zelené myšlení

Být „zelenými“ a „trvale udržitelnými“ je teď velkou módou. Téměř nenajdete velkého producenta módy, který by neměl svoji ekologickou kolekci. Pozor ale, nezapomínejte, že pro firmy je to dnes marketing, který prodává. Dobré úmysly nemusí být zcela upřímné. Vždyť jak se postavit k tomu, když módní řetězec na jedné straně vydá ecokolekci, na druhé straně vám prodá boty, které se sešlapou ne po deseti, ale již po dvou použitích?

Jak z toho ven? Mluvte o tom

Nemusíte převzít nenávistnou rétoriku haterů, ale nenechte si to ani pro sebe. Sledujte, které firmy se skutečně chovají udržitelně a co pro to dělají. Tomuto tématu se věnuje projekt Ecoista.

Kvalita je nejzelenější a nejudržitelnější

Přestože si nekoupíte tričko z bio bavlny, ani váš šatník není pouze z recyklovaných materiálů, můžete pro ekologii a udržitelnost mnohé udělat. Kupujte věci, jež vydrží. Takové, které jsou designově nadčasové a budete si je moci obléct nejen za rok, ale třeba i za pět či za deset. Výhradně si vybírejte kvalitní věci, které nezmění praním tvar, nevyblednou, ani se na nich neoloupou různé potisky. Že na to nemáte? Nebuďte krátkozrací. Rčení: „Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci“ prostě skutečně platí.

Jak z toho ven? Nakupujte oblečení od kvalitních značek

Raději méně, ale kvalitnější. Na vysoké kvalitě postavte svůj basic šatník, ale i veškeré dlouhodobě nositelné oblečení – od džínsů, až po bundy a kabáty. Platí to i pro obuv a galanterii.

Nemáte co na sebe? Jak z toho ven? Začněte si kupovat kvalitnější oblečení.

Dejte starému oblečení novu šanci

Znáte všechny problémy starého vyhozeného oblečení? Není to jen odpad. Je to mnohdy něco, co bere obživu lidem. Třeba když se vyváží do afrických států, kde již na mnoha místech zcela zlikvidovalo místní textilní průmysl, a končí na obřích skládkách, jež jsou toxické a ohrožují nejen lokální ekosystém, ale celou planetu. A jak se do těchto zemí staré oblečení dostává? Často ze sběrných kontejnerů pro další charitativní využití. Toto oblečení se často nedostane do rukou zdarma těm, kteří jej potřebují, ale je vyvezeno přes evropské jižní státy do Afriky. Tam se roztřídí na odpad a na to oblečení, se kterým se dá ještě obchodovat. Vyvážíme jej tam tedy jako odpad, sortiment ničící tamní průmysl a obchodní artikl pro vyvolené.

Jak z toho ven? Upcyklujte

Nebojte se přešívat staré oblečení na nové. Budete překvapeni, co vše lze třeba vyrobit ze starých džínsů. Oblečení nabídněte jiným. Využijte bazary a aukce. Věnujte jej též rodině a známým. Ale vždy jen tolik, kolik využijí, aby opět neskončilo v odpadu, ale ani v kontejnerech na textil.

Oblékejte se chytře

Chytrým oblékáním dokážeme přispět ekologii i jinak. Třeba snížením spotřeby energie. Energetika prochází turbulentními změnami a rostoucí ceny energií Čechy rychle odnaučily „trenýrkové kultuře“. Nemusíme mít doma přes 25 °C, pokud se umíme obléct chytře. S každým ubraným stupněm pomáháme své peněžence i životnímu prostředí.

Jak z toho ven? Naučte se správně vrstvit oblečení i doma

Používejte v zimě termoprádlo a fleece. Pořiďte si teplé ponožky a teplé papuče. Naučte se využívat deky i ohřívací lahve. Budete překvapeni, o kolik se dá v domácnostech snížit teplota bez zásadní změny komfortu. A to díky lepšímu oblečení.