Bruslení na kolečkových bruslích, to není jenom jeden sport. Podívejte se, jak si vybrat in line brusle pro různé sporty.

Inline brusle jsou základ hned pro několik moderních sportů

Baví vás bruslení na kolečkových bruslích? Děláte dobře. Na naše zdraví má totiž mnohem lepší vliv než například běh. Avšak pokud polevujete a ježdění dokola po inline stezce vás už přestalo bavit, máte možnost zkusit jinou sportovní disciplínu, ke které jsou inline brusle nevyhnutelné. Pojďte si vybrat!

Klasické kondiční bruslení neboli Fitness skating je oblíbené téměř ve všech věkových kategoriích. Na inline stezkách potkáte hodně malé děti, ale i lidi v zralejším věku. Jde vlastně o multigenerační sport. Co když vás ale ježdění dokolečka po inline trase přestane bavit? Anebo vám to jde tak dobře, že chcete zkusit něco víc? Kolečkové brusle nabízí mnohem více, než jen kondiční jízdy. Na kolečkových bruslích máte možnost vyzkoušet nebo trénovat inline hokej (Roller hockey, též Inline hockey), rychlostní bruslení (Speed skating), agresivní bruslení (Aggressive skating), freestylové bruslení (Freestyle skating) nebo bruslení v terénu (Trail skating neboli Off-roading). Jde o moderní trendy sporty, které jsou skvělou pohybovou alternativou k tradičním sportům. Ke každé z těchto disciplín však potřebujeme speciální výstroj, a to včetně kolečkových bruslí.

Kondiční bruslení (Fitness skating) na kolečkových bruslích

Začneme naprostou klasikou. Klasické fitness bruslení není nic jiného, než běžné rekreační bruslení na kolečkových bruslích, kterému se věnujeme ve volném čase. Pro zábavu nebo proto, že si chceme udržet kondici, zhubnout nebo se věnovat s přáteli či s rodinou společné sportovní aktivitě. Dámské kolečkové brusle i pánské kolečkové brusle by měly mít vzdušnou botu, nejlépe s pohodlným zapínáním pomocí přezky. Brusle by měly být dobře ovladatelné. K tomu napomáhají měkčí kolečka ve stupnici tvrdosti 74A až 78A. Ta neumožňují příliš vysoké rychlosti bruslení a docela snadno se opotřebují. Počítejte tedy s pravidelnější výměnou koleček.

Pro klasické kondiční inline bruslení potřebujete fitness in line brusle.
Pro klasické kondiční inline bruslení potřebujete fitness kolečkové brusle.

In-line hokej (Roller hockey, Inline hockey)

Tento kolektivní sport je stále více oblíbený. In-line hokej se hraje na kolečkových bruslích a jak jinak než s hokejkou. Ke hře ještě potřebujete míček a případně další speciální hokejové vybavení. Brusle pro inline hokej charakterizuje kratší nůž – tedy rám umístěný na botu brusle, na kterém jsou z druhé strany upevněná kolečka. Bota je pevnější, aby byla schopna ochránit nohy hráčů při hře.

Na kolečkových bruslích pro inline hokej si to užijete i s hokejkou.
Na kolečkových bruslích pro inline hokej si to užijete i s hokejkou.
Kvalitní kolečkové brusle Bauer Vapor XR250 S17 pro rekreační hráče inline hokeje i pro fitness in-line bruslení. Tvrdost koleček je 82A.
Kvalitní kolečkové brusle Bauer Vapor XR250 S17 pro rekreační hráče inline hokeje i pro fitness in-line bruslení. Tvrdost koleček je 82A.

Rychlobruslení (Speed skating) na inline bruslích

Rychlostní bruslení je zajímavým moderním sportem, který se dělí do výkonnostních tříd. Těmi jsou indoor track, speed track, short track a downhill. Bota brusle je velice těžká a nízká. Kolečka bruslí jsou veliká, což zaručuje možnost dosažení vyšších rychlostí. Tyto kolečkové brusle se těžko ovládají. Takže pokud s inline bruslením začínáte, rozhodně se rovnou nevrhněte na rychlostní bruslení. Pro začátečníky není vhodné. Nejdříve je nutné zvládnout klasické techniky pro inline brusle.

Pro rychlostní inline bruslení potřebujete speciální brusle s velkými a tvrdými kolečky.
Pro rychlostní inline bruslení potřebujete speciální brusle s velkými a tvrdými kolečky.

Agresivní bruslení (Aggressive skating)

Určitě jste pochopili, že nejde o bruslení na kolečkových bruslích bez slušného vychování. Opět se jedná o speciální sportovní disciplínu. V tomto případě spojenou s překonáváním různých překážek. Jezdí se na U rampě, překonávají se různé vyvýšeniny, jezdí se po zábradlí a jiných překážkách. Na bruslích se dělají rovněž skoky. Je to velice oblíbený mladý sport pro odvážné, ale rovněž pro trpělivé. Jednotlivé figury totiž vyžadují dlouhý nácvik. Kolečkové inline brusle pro agresivní inline bruslení charakterizují menší kolečka. Boty jsou těžké, ale velice dobře se ovládají. Jednotlivé části jsou vystaveny namáhání a tak jsou obvykle vyměnitelné.

Freestylové bruslení (Freestyle skating)

Tento typ bruslení využívá brusle k velice různorodým činnostem – od tance až po rychlou jízdu. Proto i konstrukčně kombinují to, s čím se setkáváme při klasických fitness bruslích a současně při aggressive bruslích. Musí se hodit pro jízdu ve městě, pro tanec, ale třeba i pro slalom. Mají kratší rám a vyšší botu.

Freestylové inline brusle vám umožní mnohem variabilnější pohyb, než klasické fitness kolečkové brusle.
Freestylové inline brusle vám umožní mnohem variabilnější pohyb, než klasické fitness kolečkové brusle.

Kolečka na brusle ovlivňují funkčnost a využitelnost inline bruslí

Kolečka na brusle jsou obvykle vyrobena z polyuretanu a mají standardizovanou šířku 24 mm. Jejich průměr však bývá různý. Od 230 do 325 mm. Umístěné jsou na rámu boty, který je z druhé strany uchycen k botě brusle. I ten bývá různě dlouhý podle toho, k jakému účelu jsou kolečkové brusle určeny.

Velice důležitým parametrem je tvrdost koleček. Ta má dokonce specifické označení na stupnici od 74A po 97A. Tvrdost koleček ovlivňuje jejich životnost, ale i schopnost absorbovat nárazy. Závisí na ní i to, jak kolečka dobře „spolupracují“ s různými povrchy.

Nejčastěji se používají měkká kolečka pro inline brusle, jejichž tvrdost se pohybuje v rozsahu 74A až 78A. Jsou vhodná pro snadno ovladatelné rekreační brusle. Nedosáhnete však na nich příliš velkou rychlost a snadno se opotřebují. Středně tvrdá kolečka pro kolečkové brusle jsou kompromisem mezi tvrdými a měkkými a jejich tvrdost se pohybuje ve škále 78 A až 85 A. Tvrdá kolečka inline bruslí jsou pro každého, kdo chce brusle pro vyšší rychlosti, jsou trvanlivá, lze na nich dělat různé obraty i brzdit smykem. Jsou to kolečka pro inline hokej i agresivní formy jízdy. Jejich tvrdost se pohybuje ve škále 85 A až 97A.

Nezapomeňte, že nejen kolečka, ale i jejich ložiska ovlivňují to, jak dobře nám brusle slouží a co vše kolečka zvládnou.

Kvalitní kolečkové brusle jsou základ

Pouze kvalitní kolečkové brusle jsou bezpečné. Je jedno, jestli pořizujete dětské kolečkové brusle pro začátečníky, fitness dámské kolečkové brusle nebo pánské kolečkové brusle pro inline hokej. Kvalita bruslí, ložisek a koleček vždy ovlivňuje bezpečnost jízdy. A pokud jde o bezpečnost, nezapomeňte samozřejmě ani na helmu a vhodné chrániče.

Zdroj obrázků: koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu