Hrubá motorika a jemná motorika u dětí: S jejich rozvojem pomáhají správně zvolené motorické hračky

Rozvoj motoriky u malých dětí je klíčový pro celkový fyzický a kognitivní vývoj. Existují dvě hlavní oblasti motoriky: hrubá motorika a jemná motorika. Jako rodiče máme v rukou to, na jaké úrovni bude hrubá motorika i jemná motorika našeho dítěte. Ovlivníme to činnostmi, které s dětmi vykonáváme a taktéž správným výběrem hraček. Motorické hračky by neměly chybět v žádné rodině s malými dětmi.

Jemná motorika a hrubá motorika jsou dvě odlišné oblasti motorického vývoje, které se zabývají různými svalovými skupinami a pohyby. Pojďte se podívat na to, jaký je mezi nimi rozdíl a proč je obě u dětí cíleně rozvíjet.

Hrubá motorika u dětí

Hrubá motorika se týká velkých svalových skupin a celkových pohybů těla. Zahrnuje aktivity, jako je plazení, lezení, chůze, běh, skákání a hraní míčových her. Právě hrubá motorika je zásadní pro celkovou fyzickou aktivitu a koordinaci těla. Je též klíčová pro získání rovnováhy, síly a koordinace v pohybech, jako je chůze a běh.

Kdy se hrubá motorika rozvíjí?

Rané dětství (0–2 roky): V tomto období se dítě učí kontrolu nad svým tělem, plazení, sedění, a postupně začíná chodit.

Rané dětství (2–5 let): Tato fáze zahrnuje zdokonalování chůze, běhu, skákání, plazení se na hřištích a zapojení do hrubých pohybových her.

Školní věk (6–12 let): Děti by měly nadále rozvíjet hrubou motoriku prostřednictvím sportovních aktivit, her, tancování a dalších pohybových činností.

Jemná motorika u dětí

Jemná motorika se zaměřuje na menší svalové skupiny, zejména na ruce a prsty. Zahrnuje činnosti, jako je držení a manipulace s předměty, psaní, kreslení, stříhání, skládání a další detailnější pohyby. Je klíčová pro přesné pohyby prstů a rukou, které jsou potřebné pro každodenní dovednosti, jako je psaní, oblékání, manipulace s malými předměty nebo například skládání skládaček a stavebnic.

Kdy se jemná motorika rozvíjí?

Rané dětství (0–2 roky): Děti začínají rozvíjet jemnou motoriku při uchopování malých předmětů, hraní s hračkami, které podporují manipulaci, a při zkoušení prvních pohybů prstů.

Rané dětství (2–5 let): V tomto období by měly děti začít praktikovat dovednosti, jakými jsou kreslení, stříhání, skládání stavebnic a práce s plastelínou, čili modelování.

Školní věk (6–12 let): Jemná motorika je stále důležitá pro psaní, kreslení, manipulaci s menšími nástroji (např. tužky, štětce) a další aktivity, které vyžadují precizní pohyby prstů.

Pro správný rozvoj dítěte je nutné rozvíjet obě oblasti motoriky – hrubou motoriku i jemnou motoriku

Obě tyto oblasti motoriky jsou důležité pro celkový rozvoj dítěte. Hrubá motorika poskytuje základ pro fyzickou aktivitu a koordinaci, zatímco jemná motorika podporuje jemné a precizní pohyby potřebné pro různé každodenní dovednosti a akademické úkoly, které bude dítě muset vykonávat ve škole. Efektivní koordinace mezi hrubou a jemnou motorikou je klíčová pro komplexní motorický vývoj dítěte.

Rozvoj motoriky probíhá postupně během celého dětství, ale určité milníky a období jsou klíčové pro rozvoj konkrétních motorických dovedností. Je však důležité si uvědomit, že každé dítě se vyvíjí individuálním tempem. Některé děti mohou dosahovat těchto milníků dříve, jiné později, a je důležité jim poskytnout prostor a příležitosti k rozvoji obou forem motoriky v souladu s jejich individuálním tempem a schopnostmi.

Hračky pro rozvoj hrubé motoriky souvisí především s pohybovými aktivitami a prvními sporty

Existuje mnoho hraček, které mohou podporovat rozvoj hrubé motoriky u malých dětí. Tyto hračky často zahrnují aktivity, které zapojují velké svalové skupiny a podporují celkový pohyb těla. Jde mnohdy o hračky, které jsou prvními sportovními pomůckami a dítě mohou přivést dokonce ke sportu, kterému se bude později věnovat. Získá třeba lásku ke kolu a k cyklistice, či například k míčovým sportům. Určitě by ve vaší „rodinné hračkárně“ neměly chybět tyto hračky:

Odrážedla a tříkolky: Pohyb na odrážedle nebo tříkolce podporuje koordinaci nohou a pomáhá dětem vyvíjet dovednosti potřebné pro chůzi a běhání.

Měkké míče: Hraní s měkkými míči může posílit házení, chytání a koordinaci pohybů. Velké měkké míče jsou vhodné pro hráče v raném věku.

Skákací míče a hračky: Skákání na velkém skákacím míči může pomoci dětem rozvíjet sílu nohou, rovnováhu a koordinaci.

Létající talíře a frisbee: Hra s těmito předměty podporuje koordinaci pohybů horní a dolní části těla a pomáhá rozvíjet dovednosti při házení.

Hřiště a prolézačky: Hřiště s prolézačkami, horolezeckými stěnami a skluzavkami podporují plazení, lezení a další pohyby, které posilují svaly a zlepšují koordinaci.

Velké stavebnice: Stavebnice z velkých kostek nebo různých bloků umožňují dětem konstruovat a stavět, což podporuje hrubou motoriku a prostorovou představivost.

Skluzavky: Hra na skluzavce podporuje koordinaci a posiluje svaly nohou.

Obruče a kruhy: Aktivity, které vyžadují skákání nebo procházení skrz obruče a kruhy, jsou skvělým způsobem, jak podporovat koordinaci a pohyb těla.

Hry s klasickými míči: Hrátky s míči, jako kopání či tlačení balonu, mohou posílit nohy a rozvíjet koordinaci.

Při výběru hraček pro rozvoj hrubé motoriky je dobré hledat ty, které jsou bezpečné, vhodné pro věk dítěte a podporují různorodé pohyby a aktivity.

TIP: Hračky pro rozvoj hrubé a jemné motoriky pořídíte v e-shopu https://www.ministerstvohracek.cz/.

Hračky pro rozvoj jemné motoriky nejdete zejména mezi kreativními pomůckami a hračkami pro domácí hraní

Rozvoj jemné motoriky u dětí lze podporovat různými hračkami a aktivitami, které zapojují menší svalové skupiny a podporují precizní pohyby rukou a prstů. Zde jsou některé motorické hračky vhodné pro rozvoj jemné motoriky, které byste třeba při letošním nakupování vánočních dárků neměli opomenout.

Stavebnice: Stavebnice s menšími dílky, jako například Duplo, Lego, Seva, různé mozaiky a další umožňují dětem pracovat s malými předměty a vyžadují jemné pohyby prstů.

Plastelína a modelovací hmota: Práce s plastelínou umožňuje dětem tvarovat a vytvářet různé objekty, což posiluje prsty a rozvíjí jemnou motoriku. Zkuste též keramickou hlínu.

Barvy a pastelky: Malování a kreslení jsou skvělými způsoby, jak rozvíjet dovednosti potřebné pro psaní. Děti mohou používat různé barvy, pastelky, voskovky, pastely. Vyjádřit se mohou štětcem, dřívkem a tuží, ale klidně i malováním pomocí prstů.

Hračky na skládání a skládačky: Hračky, které vyžadují skládání nebo vkládání do sebe, jako jsou puzzle, bývají skvělým způsobem, jak posilovat jemnou motoriku. Nezapomeňte na origami. Zkuste třeba jednoduché české skládačky, jako je čepice, prasátko, parník, nebo-peklo, lodička a další.

Vystřihovánky: Hračky, které si musí děti vystřihnout pomáhají rozvíjet precizní pohyby prstů. Nebraňte dětem stříhat již od nižšího věku. Pořiďte jim k tomu bezpečné nástroje. Nůžky dnes koupíte i pro děti mladší než tři roky. Umožňují bezpečné stříhání a zabraňují tomu, aby si dítě ostříhalo třeba vlasy, nebo prostřihlo textil v bytě.

Motorické hůlky a brčka na stavbu: Motorické hůlky či brčka, která se dají spojovat a stavět, jsou skvělým způsobem, jak rozvíjet dovednosti manipulace prstů a tvarování předmětů.

Malé puzzle a hry s kostkami: Malé puzzle s menšími dílky nebo hry, které vyžadují manipulaci s kostkami, posilují jemnou motoriku a prostorovou představivost.

Omalovánky, samolepky a lepení obecně: Práce s lepidlem, vybarvování a lepení samolepek mohou rozvíjet precizní pohyby prstů a koordinaci oko-ruka.

Písmenka a čísla pro učení čtení a psaní: Speciální hračky, které pomáhají dětem učit se písmenka a čísla, zahrnují například magnetická písmenka nebo speciální desky pro psaní.

Sady a nástroje na vytváření šperků, pletení či háčkování: Manipulace s malými korálky, nitěmi a dalšími materiály na vytváření šperků i jiné jednoduché módy podporuje jemnou motoriku a koordinaci prstů. Zkuste též zažehlovací korálky.

Při výběru hraček pro rozvoj jemné motoriky je důležité opět brát v úvahu věk dítěte, bezpečnostní normy a jeho individuální zájmy. Dítě rozhodně nemusí vlastnit všechny tyto hračky. Dát si záležet na výběru se však vyplatí. Hrubá a jemná motorika nejsou jen o pohybu a zručnosti. Je prokázáno, že jsou úzce propojeny s rozvojem intelektu a schopností se učit.