Už jste ochutnali lyofilizované, tedy mrazem sušené jahody? Jsou úžasné. Podívejte se na recepty, jak je využít ve slaných i sladkých jídlech.

Sušené jahody: Lyofilizovaná jahoda ve formě prášku najde uplatnění v sladkých i ve slaných jídlech

Už jste ochutnali lyofilizované, tedy mrazem sušené jahody? Jsou úžasné. Dnes je najdete například v müsli a v granole, avšak koupíte si je i jako pochoutku do vlastních receptů. Nabízí se sušené v celku, plátky, kostičky a prášek. V této podobě se často používají na jednoduché, a současně efektní zdravé přírodní zdobení. Ale pozor, využití najdou i v dalších receptech. Stačí špetka fantazie a nebát se experimentovat. Vždyť s dobrými ingrediencemi toho příliš zkazit nejde.

Mrazem sušené jahody, tedy tzv. lyofilizované, se považují za novinku posledních let. Křehké jahůdky nádherně křupnou v puse, zachovávají si chuť i vůni jahod, samozřejmě díky šetrnému sušení i vitamíny a minerály. Jak se dá použít mrazem sušená jahoda v prášku vám napovíme ve dvou receptech. Každý je jiný, jeden slaný a druhý sladký.

Sušené jahody v prášku umí při vaření, pečení i u nepečené cukrářčiny divy.
Sušené jahody v prášku umí při vaření, pečení i u nepečené cukrářčiny divy.

Slané sýrové kuličky se sušenými jahodami

Chcete si udělat hezký večer, třeba teď na Valentýna, nebo čekáte hosty a potřebujete rychlé a efektní jednohubky? Udělejte slané sýrové kuličky. K nim vám postačí pouhých pár kousků pečiva a dobré bílé víno. Kuličky nejsou vůbec náročné na přípravu. Stačí mít po ruce sušené jahody. Lyofilizovaná jahoda ve formě prášku se postará o to, že tyto kuličky budou efektně barevné, navíc v barvě, kterou hned tak nedosáhnete. Jak na ně?

Ingredience:

  • jahoda sušená mrazem ve formě prášku
  • čerstvý sýr: typu Boník (Penny), případně Palouček (Lidl) od Jaroměřická mlékárna (Jaroměřické žervé)
  • sůl (není však potřeba)
  • pepř (není však potřeba)    

Postup:

  • Vidličkou rozmíchejte do hladka potřebné množství žervé (čerstvého sýru). Na každých 100 g přidejte plnou kávovou lžičku sušených jahod (lyofilizované ovoce jahoda). Můžete, ale nemusíte, mírně osolit a opepřit (s pepřem skutečně velice opatrně, nebo raději vynechat). Vše promíchejte.
  • Z hmoty tvarujte drobné kuličky.
  • Každou pečlivě obalte v jahodovém prášku.
  • Obalené červené kuličky ukládejte na tácek, nebo napichujte na párátko (ev. na jednohubková napichovátka).

♥ TIP
Chystáte valentýnské pohoštění? Naplňte sýrovou hmotu dle receptu výš do silikonových formiček ve tvaru srdíček. Dříve, než je vyndáte, nechte je na chvilku zmrazit. Pak je snadno vyndáte z formičky, ještě zmrzlé obalíte v jahodovém prášku (ovoce sušené mrazem jahoda) a necháte rozmrazit do finální podoby.

Sušené jahody se uplatní ve slaných i ve sladkých jídlech.
Sušené jahody se uplatní ve slaných i ve sladkých jídlech.

Jahodový dort s tvarohovou želatinou

Tento dort si nejde nezamilovat. Jde v podstatě o nepečený cheesecake, tentokrát však v až valentýnské růžovo-červené verzi. Určitě jej vyzkoušejte. Milují jej děti i dospělí.

Ingredience:

  • 20 g želatina
  • 1 bal. červená želatina na polevu
  • 400 ml mléko
  • 250 g tvarohu
  • 125 g máslo
  • 1 bal. vanilkový cukr
  • 125 g moučkový cukr
  • 80 g lyofilizované jahody ve formě prášku
  • dětské piškoty
  • jahodový sirup
  • 250 ml šlehačka na zdobení

Postup:

  • Do dortové formy pokládáme na dno dětské piškoty. Mezery mezi nevadí. Rozmícháme jahodový sirup 1:1 s vodou a necháme piškoty nasáknout tímto sirupem. Stačí pokapat po povrchu.
  • 20 g želatiny připravíme v mléku dle návodu konkrétního typu zakoupené želatiny. Dáme do mixéru: želatinu rozpuštěnou v mléce + zbylé mléko, tvaroh, rozpuštěné máslo (trochu zchladlé), vanilkový cukr, práškový cukr. Vše mixujeme.
  • Nakonec přidáme sušené jahody v prášku – 50 g, opět mixujeme, ale již spíše kratší dobu.
  • Vše nalijeme do dortové formy a dáme do lednice.
  • Hned na to začneme připravovat červenou jahodovou polevu ze želatiny. Můžeme použít hotovou červenou želatinovou polevu a pouze do ní přidat 30 g mrazem sušených jahod v prášku. Též lze udělat polevu z klasické čiré želatiny s jahodovým sirupem a opět se sušenými jahodami v prášku. Připravujeme vždy podle návodu na daném typu želatiny.
  • Dort vyndáme z lednice, nemusí být ještě ztuhlý, a na povrch nalijeme červenou polevu se želatiny a se sušenými jahodami v prášku.
  • Dort podáváme s vyšlehanou smetanou.
Jahodový dort nemůže zklamat.
Jahodový dort nemůže zklamat.

Sušené jahody vždy po ruce

Držet si doma lyofilizované jahody, tedy mrazem sušené jahody, se rozhodně vyplatí. Čerstvé nebývají dostupné vždy, navíc dlouho nevydrží a musí se hned zpracovat. V mrazničce lze jahody držet déle, to se vám však vyplatí pouze tehdy, když je máte z vlastní zahrady a takto skladujete během zimy i další ovoce a zeleninu. Lyofilizované jahody však lze mít po ruce kdykoliv.