Už jste ochutnali lyofilizované, tedy mrazem sušené jahody? Jsou úžasné. Dnes je najdete například v müsli a v granole, avšak koupíte si je i jako pochoutku do vlastních receptů. Nabízí se sušené v celku, plátky, kostičky a prášek. V této podobě se často používají na jednoduché, a současně efektní zdravé přírodní zdobení. Ale pozor, využití najdou i v dalších receptech. Stačí špetka fantazie a nebát se experimentovat. Vždyť s dobrými ingrediencemi toho příliš zkazit nejde.
Mrazem sušené jahody, tedy tzv. lyofilizované, se považují za novinku posledních let. Křehké jahůdky nádherně křupnou v puse, zachovávají si chuť i vůni jahod, samozřejmě díky šetrnému sušení i vitamíny a minerály. Jak se dá použít mrazem sušená jahoda v prášku vám napovíme ve dvou receptech. Každý je jiný, jeden slaný a druhý sladký.

Slané sýrové kuličky se sušenými jahodami
Chcete si udělat hezký večer, třeba teď na Valentýna, nebo čekáte hosty a potřebujete rychlé a efektní jednohubky? Udělejte slané sýrové kuličky. K nim vám postačí pouhých pár kousků pečiva a dobré bílé víno. Kuličky nejsou vůbec náročné na přípravu. Stačí mít po ruce sušené jahody. Lyofilizovaná jahoda ve formě prášku se postará o to, že tyto kuličky budou efektně barevné, navíc v barvě, kterou hned tak nedosáhnete. Jak na ně?
Ingredience:
- jahoda sušená mrazem ve formě prášku
- čerstvý sýr: typu Boník (Penny), případně Palouček (Lidl) od Jaroměřická mlékárna (Jaroměřické žervé)
- sůl (není však potřeba)
- pepř (není však potřeba)
Postup:
- Vidličkou rozmíchejte do hladka potřebné množství žervé (čerstvého sýru). Na každých 100 g přidejte plnou kávovou lžičku sušených jahod (lyofilizované ovoce jahoda). Můžete, ale nemusíte, mírně osolit a opepřit (s pepřem skutečně velice opatrně, nebo raději vynechat). Vše promíchejte.
- Z hmoty tvarujte drobné kuličky.
- Každou pečlivě obalte v jahodovém prášku.
- Obalené červené kuličky ukládejte na tácek, nebo napichujte na párátko (ev. na jednohubková napichovátka).
♥ TIP
Chystáte valentýnské pohoštění? Naplňte sýrovou hmotu dle receptu výš do silikonových formiček ve tvaru srdíček. Dříve, než je vyndáte, nechte je na chvilku zmrazit. Pak je snadno vyndáte z formičky, ještě zmrzlé obalíte v jahodovém prášku (ovoce sušené mrazem jahoda) a necháte rozmrazit do finální podoby.

Jahodový dort s tvarohovou želatinou
Tento dort si nejde nezamilovat. Jde v podstatě o nepečený cheesecake, tentokrát však v až valentýnské růžovo-červené verzi. Určitě jej vyzkoušejte. Milují jej děti i dospělí.
Ingredience:
- 20 g želatina
- 1 bal. červená želatina na polevu
- 400 ml mléko
- 250 g tvarohu
- 125 g máslo
- 1 bal. vanilkový cukr
- 125 g moučkový cukr
- 80 g lyofilizované jahody ve formě prášku
- dětské piškoty
- jahodový sirup
- 250 ml šlehačka na zdobení
Postup:
- Do dortové formy pokládáme na dno dětské piškoty. Mezery mezi nevadí. Rozmícháme jahodový sirup 1:1 s vodou a necháme piškoty nasáknout tímto sirupem. Stačí pokapat po povrchu.
- 20 g želatiny připravíme v mléku dle návodu konkrétního typu zakoupené želatiny. Dáme do mixéru: želatinu rozpuštěnou v mléce + zbylé mléko, tvaroh, rozpuštěné máslo (trochu zchladlé), vanilkový cukr, práškový cukr. Vše mixujeme.
- Nakonec přidáme sušené jahody v prášku – 50 g, opět mixujeme, ale již spíše kratší dobu.
- Vše nalijeme do dortové formy a dáme do lednice.
- Hned na to začneme připravovat červenou jahodovou polevu ze želatiny. Můžeme použít hotovou červenou želatinovou polevu a pouze do ní přidat 30 g mrazem sušených jahod v prášku. Též lze udělat polevu z klasické čiré želatiny s jahodovým sirupem a opět se sušenými jahodami v prášku. Připravujeme vždy podle návodu na daném typu želatiny.
- Dort vyndáme z lednice, nemusí být ještě ztuhlý, a na povrch nalijeme červenou polevu se želatiny a se sušenými jahodami v prášku.
- Dort podáváme s vyšlehanou smetanou.

Sušené jahody vždy po ruce
Držet si doma lyofilizované jahody, tedy mrazem sušené jahody, se rozhodně vyplatí. Čerstvé nebývají dostupné vždy, navíc dlouho nevydrží a musí se hned zpracovat. V mrazničce lze jahody držet déle, to se vám však vyplatí pouze tehdy, když je máte z vlastní zahrady a takto skladujete během zimy i další ovoce a zeleninu. Lyofilizované jahody však lze mít po ruce kdykoliv.