Grilování a uzení je dokonalé pouze tehdy, pokud si pro ně vyberete správné palivové dřevo. Podívejte se, jaké se hodí na gril a do udírny.
Klasická topná sezóna skončila, přesto však palivové dřevo právě teď potřebujeme už nejen na topení (pokud tedy dřevem topíme), ale i pro své gurmánské zážitky. Češi chalupáři si rádi zatopí a navaří v létě na chalupě na sporáku. Každý majitel zahrádky zase rád griluje. A věřte, že grilování na grilu za pomoci dřeva je mnohem chutnější, než na komerčně prodávaném dřevěném uhlí, grilovacích briketách nebo na plynu. Víte ale, na jakém dřevu správně grilovat? Zcela jednoznačné to není, protože vždy záleží na tom, co právě grilujeme.

Grilování na dřevu dává masu chuť
Každé maso na gril si žádá nejen jiné koření, ale i dřevo, na kterém jej grilujeme. I ono totiž dává masu identickou chuť. Zejména, pokud se vyhnete přes přílišnému kořenění, chuť dřeva si skutečně užijete. Pokud samozřejmě vyberete dřevo správně.
Šéfkuchaři přesně ví, že není dřevo jako dřevo. Pro grilování červených mas a steaků je ideální ořech nebo dub. Právě toto dřevo dává červenému masu a steakům správnou kouřovou příchuť. Jemnější výsledek docílíte, pokud budete grilovat na jabloňovém dřevu. Tvrdé ovocné dřeviny jsou totiž pro grilování rovněž velice vhodné.
Pro drůbež použijte dřevo z olše. Hodí se i ovocné dřeviny, jako již zmíněná jabloň nebo moruše. Moruše jsou ale velice vzácné. Mnozí z nás moruši nikdy neviděli ani nejedli. Sehnat tedy morušové dřevo bude určitě pro mnohé nadlidský výkon. Zůstaňte tedy u osvědčené klasiky v podobě dostupné olše nebo jabloně.

Stále častěji se na našem grilu objevují i ryby. Pro ryby se hodí opět olše. Pokud chcete přidat malinko ovocné chuti, grilujte na třešňovém dřevu. Třešeň patří mezi dostupnější dřevo a nebude problém ji sehnat.
Nikdy negrilujte na měkkém jehličnatém dřevu. Pro grilování se hodí tvrdé nebo ovocné dřeviny. Rozhodně ne smrk, borovice nebo modřín A to ani přesto, že jsou nejdostupnější a nejlevnější.
Uzené jako od profesionálních uzenářů
Léto není pro klasickou zabíjačku a s ní spojené uzení příliš ideální. Zejména pokud udíme studeným kouřem. Maso i další uzenářské výroky se nám totiž v letním horku velice snadno pokazí. Mnozí z nás však máme grily s malou udírnou, nebo jednoduché udírny pro uzení teplým kouřem. Uzení v nich je rychlé a tedy možné i v létě. Proč si tedy nevyudit ryby, sýr, nebo různé masové dobrůtky? Na čem ale správně udit?
Zejména pro uzení teplým kouřem je výběr dřeva na uzení naprosto zásadní. Palivové dřevo pro uzení musí být tvrdé. Udí se zejména na buku, javoru a dubu. I když mnozí dub pro uzení nedoporučují. Výrobkům dává mírně nahořklou příchuť, která není každému příjemná.

Podobné zásady při výběru palivového dřeva pro uzení je optimální použít i pro uzení studeným kouřem. Je to u udíren, kde je spalinová cesta mezi ohništěm a udírnou natolik dlouhá, že v ní kouř vychladne. Pravdou je, že na výběr dřeva jsou tyto typy udíren přece jen o něco tolerantnější.
Kvalitní palivové dřevo na grilování i uzení koupíte v Optimtop
Sbíhají se vám slinky a jediné co vám ke kvalitní grilovačce nebo uzení v této chvíli chybí, je kvalitní palivové dřevo? Koupíte jej na stránkách Optimtop.cz. V nabídce má firma dřevo z až 13 druhů dřevin. Jde o nejširší nabídku rovnaného a sypaného dřeva v České republice. Už od jedné palety máte navíc dovoz kamkoliv v ČR zdarma.
Zdroj obrázků: FL, Optimtop