Operace očí laserem řeší civilizační problém – oční vady

Lidé s brýlemi dnes ve společnosti tolik nevyčnívají. Často totiž nosí kontaktní čočky. Takže mnohé možná překvapí, že nejde o nijak malý problém. Celosvětově trpí očními vadami až 60 % populace. Nejčastějším problémem je krátkozrakost. Dále pak dalekozrakost, vetchozrakost, astigmatismus a další typy očních vad. Krátkozrakostí, tedy poruchou zaostřit a vidět do dálky, trpí téměř každý třetí člověk. Moderním řešením je operace očí laserem.

Oční vady jsou důsledkem našeho životního stylu

Zavřeli jsme se do malých prostor a málo času trávíme venku. Oko tak nemá možnost trénovat. Nepotřebujeme se dívat tolik do dálky a zaostřovat. To pak vede k tomu, že naše oko tuto schopnost ztrácí. Alarmující je, že se to děje čím dál v mladším věku. Už děti tráví hodiny u tabletů, mobilů a počítačů, místo toho, aby trávily čas venku, v přírodě a na hřišti. Právě tam jsou totiž děti nucené přeostřovat z krátkých vzdáleností na dlouhé a naopak. Skutečně tedy není dobré pobyt dětí venku podceňovat. Nejde jen o čerstvý vzduch. Obecně bylo zjištěno, že populace lidí žijících na vesnicích a více v přírodě má méně zrakových problémů než lidé z městských aglomerací. Doslova pandemií je krátkozrakost v Číně, kde trpí krátkozrakostí až 82 % 19letých. Spojitost se životním stylem ve městech, v uzavřených bytech, i se závislostí na IT technice je tady zcela zřejmá.

Oči s vadou nejsou vůbec levné

Pojišťovny se k tradičním očním vadám staví způsobem, že co má téměř každý, už snad žádnou vadou ani není. Přitom pořízení dioptrických brýlí není vůbec levné. Nejde jen o to, že chceme dobře vypadat, a tak si vybíráme módnější obrubu. Brýlové čočky, zejména pokud potřebujete či chcete nějaké sofistikovanější, nejsou vůbec levné. Příkladem je pacient, který má dioptrie na krátkozrakost o síle 3,5 až 4,5, k tomu je ještě astigmatický, již i vetchozraký a potřebuje antireflex. Nejde o žádné extra nadstandardy. Navíc tyto brýle potřebuje hned dvakrát, protože vždy jsou nutné rezervní. Jsou to běžné brýle pro člověka mezi čtyřiceti a padesáti lety trpícího poměrně běžnými zrakovými vadami. Brýlové obruby plus brýlové čočky za tyto brýle vyjdou již na téměř tolik co operace očí laserem. Navíc komfort života po operaci je nesrovnatelný.

Mnoho lidí nosí kontaktní čočky. Jenomže ty taky nejsou levné a při dlouhodobém nošení jde opět v součtu o nerentabilní řešení ve srovnání s operací očí. Odstranění dioptrií laserem je trvalé. Čočky navíc kontaminují oči i organismus různými patogeny. 85 % všech případů zánětů oční rohovky způsobují kontaktní čočky. Ani v době koronavirové pandemie lékaři čočky nedoporučují, protože oko je vstupní cestou i pro vstup koronaviru.

Na brýle či čočky si sice zvykneme, ale vždy nás budou omezovat

Bez brýlí je prostě život pohodlnější a rovněž bez pravidelných i nečekaných výdajů. Operace očí je dnes propracovaný a nekomplikovaný zákrok. Její jednorázová cena sice pro mnohé lidi není zanedbatelnou, ale ve srovnání s náklady na pravidelné pořizován kontaktních čoček a dioptrických brýlí jde vlastně o záležitost levnou. Mnoho lidí si to rychle sečte a rozhodne se raději pro odstranění dioptrií laserem.

15 minut, které změní váš svět

Přesně tak dlouho trvá běžně zákrok – laserová operace očí. Ta zcela změní váš pohled na svět. Opět, mnohdy po mnoha dlouhých letech, se můžete věnovat sportu i různým kreativním činnostem zcela bez omezení. Nemusíte též investovat do speciálních pomůcek, jakými bývají lyžařské brýle s dioptriemi, brýle na kolo s dioptriemi, plavecké brýle s korekcí zraku, nepotřebujete lupy na čtení, ani drahá multifokální řešení brýlí. Nebojujete s neustále zapařenými brýlemi, což je dnes v době nutnosti nosit respirátory a roušky velice problematické. Nemluvě o tom, že život bude bez kompromisů, i pokud jde o váš vzhled. Už nebudete řešit, že se vám třeba k večerním šatům brýle zas tak moc nehodí. A ne každý snese nošení kontaktních čoček.

Jak probíhá operace očí laserem?

Operace očí laserem vyřeší problémy s krátkozrakostí, dalekozrakostí, vetchozrakostí i s astigmatismem. Jde o rychlý a nebolestivý ambulantní zákrok, který trvá zhruba 15 minut. Přináší dlouhodobý až trvalý výsledek. Může se stát, že je nutné zrakovou ostrost časem doladit. Ideální je proto vybírat si takového poskytovatele zákroku, který nabízí doživotní záruku. Díky ní vám bude zrak kdykoliv operativně doladěn zdarma.  

Pečlivé vstupní vyšetření je základ

Aby vám lékař mohl doporučit nejvhodnější metodu laserové operace a přesně zjistil vaši zrakovou vadu, je zapotřebí pečlivé vstupní vyšetření. To zjistí i případné stavy, kvůli kterým by operace očí laserem nebyla vhodnou, nebo by byl vhodný jiný operativní zákrok (například implantace umělých čoček v případě hodně vysokých dioptrií). Vyšetření je předoperační přípravou, kde si lékař změří zrakovou ostrost, zakřivení rohovky, její tloušťku, šíři zornic i binokulární vidění. Toto vyšetření trvá dvě až čtyři hodiny.  Před tímto vyšetřením je nutné zhruba pět dnů nenosit kontaktní čočky. Vyšetření nesmí být starší než tři měsíce před provedeným zákrokem.

Samotná operace se pak provádí ambulantně, Zákrok trvá asi 15 až 20 minut. Principem operace je změna zakřivení rohovky, díky čemuž začneme opět vidět správně.

Existuje více metod laserové operace očí. Těmi nejmodernějšími jsou femtosekundový laser VisuMax a excimerový laser MEL. Více info o zákroku.

Na laserovou operaci bychom měli dojít zdraví, tedy bez příznaků nachlazení, bez oparu, dámy nenalíčené a raději i zcela bez krému na obličeji. Vhodné si je s sebou vzít sluneční brýle. Pomohou citlivějším očím po zákroku. Operace probíhá na lůžku při zafixovaném víčku. Po zákroku hned vidíte, oko se nepřelepuje, rozdíl poznáte okamžitě. Výsledek se ještě stabilizuje.

Z operace je vhodné odcházet ve slunečních brýlích. Ideální je mít klidový režim a dopřát si spánek. Už večer se však budete moci projít venku, či se dívat na televizi. Pokud vás oči pálí, nechte je odpočívat déle. Důležité je používat kapky doporučené lékařem.

Zdroje informací: https://www.neovize.cz/, https://www.neovizia.sk/