Zavodněný organismus bývá častou příčinou nadváhy i otékání končetin. K odvodnění nejlépe pomůžou správně zvolené bylinky.
Zavodněný organismus bývá častou příčinou nadváhy i otékání končetin. K odvodnění nejlépe pomůžou správně zvolené bylinky.

Odvodnění vám pomůže ubrat kila – a nejen to!

Zavodněný organismus bývá častou příčinou nadváhy i otékání končetin. K odvodnění nejlépe pomůžou správně zvolené bylinky.

Voda je základem lidského těla. Je zcela normální, že přes 60 % našeho těla tvoří voda. U mužů je to dokonce přes 70 procent. Ženské tělo je naopak bohatší na tukovou tkáň a tak přirozený obsah vody v těle ženy bývá menší – mezi 50 až 60 procenty. Někdy se však stane, že náš organismus začne vodu v těle zadržovat více než je zdrávo. Přispívá k tomu obvykle náš životní styl a především naše stravování. Na místě je pak udělat něco pro zdravé odvodnění našeho organismu.

U nás žen je běžné, že nám obsah vody v těle kolísá i v rámci pravidelného měsíčního menstruačního cyklu. S tím se však organismus umí vyrovnat. Větší problém je, když se zavodňujeme díky nevhodným potravinám, ale i nevhodnému pitnému režimu. Rozhodně to ale neznamená, začít omezovat pití tekutin, právě naopak. Jen je nutné si je umět správně vybrat. A k odvodnění přistoupit chytřeji, než nezdravým pokusem své tělo dehydrovat.

Je vaše tělo zavodněné? Zbavit tělo přebytečné vody vám umožní především vhodné bylinky, jako je jalovec, kopřiva, bříza a petržel. Unikátní komplex těchto bylin s diuretickými účinky najdete v doplňku stravy Liftea Bylinky na odvodnění forte.
Je vaše tělo zavodněné? Zbavit tělo přebytečné vody vám umožní především vhodné bylinky, jako je jalovec, kopřiva, bříza a petržel. Unikátní komplex těchto bylin s diuretickými účinky najdete v doplňku stravy Liftea Bylinky na odvodnění forte.

Trápí vás nadváha? Možná jste jenom zavodnění!

Mnozí z nás bojují s nadváhou a často neúspěšně. Mnohdy i proto, že zatímco se snažíme regulovat v našem těle především tuk, problém je někde zcela jinde. A to v zavodnění organismu. Nárůst hmotnosti bývá jedním z příznaků zavodnění. Spolu s otokem končetin nebo s opuchlýma očima, někdy dokonce s nafouklým břichem. Proto než začneme hubnout, je důležité například pomocí speciálních přístrojů zanalyzovat poměr tuku, vody a svalů v našem tělem. U skutečně obézních lidí bývá obsah vody v těle obvykle nízký a často pod požadovaným normálem. Naopak, jsou to právě svalovci, kteří vodu v těle zadržují mnohem více.

Pozor na potraviny, které způsobují zavodnění organismu

Největším prevítem mezi potravinami, jež způsobují zadržování vody v těle, je sůl. Ta je často skrytá v různých polotovarech nebo pochutinách, kde si její nadměrný obsah ani neuvědomuje. Zatímco odborníci doporučují přijímat denně maximálně 3 gramy soli, naše skutečná spotřeba soli je mnohdy až na desetinásobku této doporučené hodnoty. A to především díky různým uzeninám, sýrům, konzervovaným a instantním potravinám, nebo i díky slaným pochoutkám, jako jsou brambůrky, solené oříšky, tyčinky a jiné nešvary dnešní doby. „Partnerem“ zavodněného organismu jsou i potraviny s vysokým obsahem cukru nebo alkoholické nápoje. I jim je třeba se vyhnout.

Zanedbávat pitný režim při zavodnění organismu není správnou cestou k odvodnění těla

První co nás napadne, jakmile na sobě pozorujeme příznaky zavodnění, je omezit příjem tekutin. To ale rozhodně není správná cesta. Je však dobré vyhnout se raději pití slazených, ale i minerálních vod, a pít naopak jenom obyčejnou vodu. Klidně kohoutkovou. Právě nastavení správného pitného režimu, bohatého na zcela obyčejnou vodu, dokáže náš zavodněný organismus vrátit postupně do normálu. Je však důležité, aby nešlo jen o krátkodobou změnu – sice pozitivní, ale přesto pouhou anomálii našeho životního stylu. Dostatečný pitný režim postaven na obyčejné vodě, případně na vhodných neslazených bylinkových čajích, by se měl stát naší přirozeností.

Na odvodnění pomůžou bylinky

První pomocí při zavodnění poskytnou především vhodné bylinky. Ideální kvartet bylinek pro odvodnění organismu tvoří jalovec obecný, kopřiva dvoudomá, bříza a petržel zahradní. Extrakty z těchto bylin mají schopnost eliminovat otoky dolních končetin, současně podporují látkovou výměnu a přispívají ke zmírnění pocitů únavy a vyčerpání. Především však podporují fungování močových cest a pomáhají při vylučování přebytečných tekutin z těla.

Pomoc se zavodněným organismem hledáme především my ženy. Oteklé končetiny a zavodněný organismus nás trápí většinou už od třicítky a s věkem problémy ještě přibývají. Příjemné je, že jsme pomoc schopny najít v přírodním přípravku. Tím je Liftea Bylinky na odvodnění forte. Přípravek obsahuje nejen extrakty z již zmíněného jalovce, břízy, kopřivy a petržele, ale i biotin a kyselinu listovou. Denně přitom stačí užívat pohodlně jen jednu až dvě tobolky.

Jalovec obecný, kopřiva dvoudomá, bříza a petržel zahradní – to jsou bylinky, které naučí váš organismus správně hospodařit s vodou. Pro odvodnění organismu se doporučuje užívat doplněk stravy Liftea Bylinky na odvodnění forte.
Jalovec obecný, kopřiva dvoudomá, bříza a petržel zahradní – to jsou bylinky, které naučí váš organismus správně hospodařit s vodou. Pro odvodnění organismu se doporučuje užívat doplněk stravy Liftea Bylinky na odvodnění forte.

Jalovec zvyšuje vylučování moči

Jalovec není rozhodně jen neodmyslitelnou součástí oblíbených alkoholických nápojů, jako jsou Martiny, gin nebo borovička. Jalovec obecný (Juniperus communis) zvyšuje vylučování moči a díky tomu zbavuje tělo přebytečných tekutin. Je to keřík, který významně podporuje činnost ledvin, lymfatického systému i trávení. Navíc je významným antioxidantem. Pro odvodnění je nepostradatelnou bylinou.

Jalovec obecný (Juniperus communis) se v lidovém léčitelství používá jako desinfekční prostředek. Umí odvádět z těla přebytečnou vodu, prokrvuje a zlepšuje látkovou výměnu.
Jalovec obecný (Juniperus communis) se v lidovém léčitelství používá jako desinfekční prostředek. Umí odvádět z těla přebytečnou vodu, prokrvuje a zlepšuje látkovou výměnu.

Kopřiva dvoudomá pomáhá vylučovat z těla přebytečné tekutiny

Kopřiva je běžně považována za obtížný a nepříjemný plevel. Milovníci bio a přírodních produktů v ní však našli zalíbení jako v alternativě ke klasickým potravinám, ale i kosmetickým výrobkům. Nápomocná je také odvodnění organismu. Kopřiva dvoudomá, lat. (Urtica dioica), přispívá k vylučování přebytečných tekutin z organismu, osvěžuje tělo, podporuje vitalitu a energii,  a významně posiluje imunitní systém.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je močopudná bylina, která je v lidovém léčitelství tradičně využívána i jako protizánětlivý a protirevmatický prostředek.
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je močopudná bylina, která je v lidovém léčitelství tradičně využívána i jako protizánětlivý a protirevmatický prostředek.

Bříza napomáhá správnému fungování močových cest

Březové listy nebo březová voda jsou od dávných věků využívané v léčitelství, ale i v moderní farmacii či v kosmetickém průmyslu. Bříza (Betula Linné) přispívá k vylučování přebytečných tekutin z organismu a napomáhá tělu podobně jako už předchozí zmíněné byliny, zbavovat tělo přebytečných tekutin. Její zajímavou vlastností je o schopnost udržovat v krvi přiměřenou hladinu cholesterolu.

Bříza (Betula Linné) je další důležitou bylinou lidového léčitelství. Odvádí moč a žluč, umí čistit krev a posilovat ledviny. Má desinfekční účinky na močové cesty.
Bříza (Betula Linné) je další důležitou bylinou lidového léčitelství. Odvádí moč a žluč, umí čistit krev a posilovat ledviny. Má desinfekční účinky na močové cesty.

Petržel zahradní podporuje správné fungování močových cest

Petržel se jako diuretikum v případě zadržování tekutin v těle využíval již ve středověké medicíně. Jeho velkým propagátorem byl římský lékař Galen. Petržel zahradní (Petroselium crispum) podporuje správné fungován močových cest a je rovněž významným zdrojem vitamínu C.

Petržel zahradní (Petroselium crispum) vyniká svými močopudnými účinky. Pomáhá při zánětech močového ústrojí, funguje proti nadýmání a dokáže snižovat krevní tlak.
Petržel zahradní (Petroselium crispum) vyniká svými močopudnými účinky. Pomáhá při zánětech močového ústrojí, funguje proti nadýmání a dokáže snižovat krevní tlak.

Přírodní pomoc při odvodnění – to je doplněk stravy Liftea Bylinky na odvodnění forte

Komplex těchto čtyř bylin – jalovce obecného, kopřivy dvoudomé, břízy a petržele zahradní – najdete ve správném poměru v přípravku Liftea Bylinky na odvodnění forte. Ten obsahuje navíc i kyselinu listovou, která patří mezi vitamíny B komplex. Má schopnost napomáhat přenosu kyslíku v krvi i dělení buněk. Kyselina listová je důležitá rovněž pro správný vývoj nervové soustavy.

Liftea Bylinky na odvodnění forte patří mezi letošní novinky doplňků stravy značky Liftea. Všechny obsahují kvalitní extrakty z bylin, které jsou známé a využívané již po celá staletí a pro mnohé z nich již existují i klinické studie o jejich účinnosti. Značka Liftea je zárukou, že každý z doplňků stravy obsahuje zaručené množství účinné látky v každé tabletě. Mezi letošními novinkami najdete kromě Liftea Bylinky na odvodnění forte i Liftea Třezalka (extrakt z třezalky tečkované) proti stresu a napětí, Liftea Sladké sny (extrakt z kozlíku lékařského, chmelových šištic a vitamín B6) pro klidný spánek a Kurkumin (extrakt z kurkumy – 95 % kurkuminoidů) pro zdravý žlučník a játra.

Zdroj obrázků: FL, Liftea.cz, koláže ContentPub s.r.o.